Universal Wildness

Universal Wildness

Adresa:

Praha 8, Světova 1

Termín: 9.7.2021 1.8.2021

9čvc - 1srp celý den

Žánr: výstavyvernisáž umění Praha


Nezahráváme si až moc? Pražská galerie a project-space SVĚTOVA 1 zahajuje výstavu mladých zahraničních umělkyň. Ty v Universal Wildness rozehrávají téma pohrávání si s lidským tělem, se sebou samým nebo jen tak pro radost. Hra může být pro jednoho nevinnou hříčkou, pro druhého ale drsnou hrou osudu. Výstavu lze zažít od vernisáže 25. června v 18:00 jednak osobně, ale i virtuálně na Facebooku či webu, až do 1. srpna.

„Hlavní téma výstavy se točí kolem motivu ‚hraní si‘ [s něčím] – to jednak ve smyslu hry, ale také ve smyslu měnění podmínek – ‚pohrávání si‘ s něčím,“ vysvětluje kurátor výstavy Michal Jalůvka.

Výstava pracuje s konceptem proměny prostřednictvím hry – hřiště, genetický salón i sexuální hračky poskytují uměle navozené zážitky, při nichž se měníme my i naše tělo. Nevinnost reprezentovanou Antonií Nannt a Julií Dorobińskou střídá krutá realita Igy Świeściak a Shuk Pui Yu. Zatímco si jedny umělkyně naivně pohrávají s formou a materiály a vytváří svět zábavních parků a vlajících culíků, další ukazují odvrácenou stránku hrátek v kontextu osudovosti, umělosti změny nebo doživotního poznamenání.

Umělkyně Shuk Pui Yui [HKG], Julia Dorobińska [PL], Iga Świeściak [PL], Antonia Nannt [DE] každá přináší svůj pohled na hru. Divokost obsažená v názvu výstavy může navodit myšlenku přirozeného stavu bytí a bezprostředních požitků, zatímco její univerzalita, propojující jednotlivá díla, tuto přirozenost kontrastuje s uměle vytvořenou stránkou hry a zkoumá její pravdivost. Společně se ptají: Jak měníme svá těla a jak naše těla mění nás? Hrajeme i pohráváme si sami se sebou a onen prožitek, který z toho cítíme, je pro nás skutečný. Ale stačí to? 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 8 Akce v MČ Praha 8

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Universal Wildness

Wellness Hotel STEPPraha (934 metrů)

Sportovní centrum OlšankaPraha (2.8 km)

Výstaviště HolešovicePraha (3 km)