Prague Sounds: Jiří Slavík & VUS Ondráš

Prague Sounds: Jiří Slavík & VUS Ondráš

Adresa:

Praha 1, Slovanský ostrov 226

Termín: 6.9.2021
Vstupné:

400 Kč - 600 Kč

6září pondělí 20:00

Žánr: festival hudební festival Folk Jazz Folklór Cimbálová muzika Praha


Multiinstrumentalista a skladatel Jiří Slavík se společně se souborem Ondráš vrací na festival, aby odvyprávěl příběh života, lásky a smíření v autorském folklorním projektu.

Mateřština Jiřího Slavíka, držitele ceny Anděl za world music, patří mezi památné koncerty festivalu Struny podzimu. Slavíkova vkusná syntéza moravského folkloru a soudobé hudby je fenoménem svého druhu a v inspirujícím prostředí folklórního souboru VUS Ondráš se jí dostává tvůrčího paliva. Není proto divu, že se tato spolupráce dočkala dalších epizod. Slavík pro Ondráš mimo jiné zaranžoval tradiční pásmo vánočních koled a především výraznou měrou přispěl k úspěchu představení kRok za kRokem. „kRok“ je alegorií života od narození po smrt, od prvních váhavých krůčků po chvíle, kdy nohy slábnou. Slavíkova autorská hudba se inspiruje jak lidovou muzikou, tak hudbou skladatelů, kteří v minulosti osobitě transformovali lidové nápěvy do vlastního jazyka. Zároveň však úmyslně nezakrývá fakt, že vznikla až v roce 2019.

V předchozí Mateřštině pátrá Slavík s pomocí multiinstrumentalisty a odborníka na lidovou hudbu Mariana Friedla po svých kulturních kořenech a originálním způsobem využívá odkaz moravské a slezské lidové hudby ve svých vlastních soudobých skladbách nebo v úpravách tradičních melodií. S výjimkou Friedlových píšťal nahrál Slavík pro album všechny nástroje sám a součtem stop nahraných na housle, violu, cello, kontrabas, klarinet, cimbál a klavír je opravdu syrově znějící „soudobá cimbálovka“.

Právě mix z těchto dvou projektů v neopakovatelné interpretaci VUS Ondráš a Mariana Friedla je náplní mimořádného představení zkompilovaného pro festival Prague Sounds. Jiří Slavík tak dá průchod všem svým talentům – kompozičnímu, aranžérskému, interpretačnímu i kapelnickému.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Prague Sounds: Jiří...

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (364 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (906 metrů)

ValentinskaPraha (977 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (283 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (453 m)