Území Rohanského a Libeňského ostrova čeká v následujících letech postupná proměna. Výstava je příběhem řeky, jejíž tok se v pražském meandru větvil a vytvářel množství ostrovů. Jedním z nich byl i Rohanský ostrov, který je dnes spojen s nábřežím. Při rozsáhlých úpravách ve 20. letech 20. století bylo původní říční koryto přeloženo, z průtočných ramen se stala ramena slepá a část přeťal násep Libeňského mostu. Při povodni v roce 2002 řeka ukázala svoji sílu, vrátila se do svého původního koryta a zalila celý prostor staré říční nivy. Proto má být Vltavě její řečiště vráceno zpět a zůstat nezastavěné, také Rohanský ostrov by se mohl znovu stát ostrovem. Deset zastavení vás provede téměř celým územím o rozloze 56 hektarů. Objevíte krajinu řeky s divokou přírodou a lidmi, kteří jsou spjati s pamětí místa, jeho historií a kulturou.

Rohanský ostrov je nazýván ostrovem, jedná se však o území, které při regulaci toku na počátku 20. století splynulo s Karlínem a na východní straně s Libeňským ostrovem. Hranici mezi nimi přibližně tvoří Libeňský most. Dnes je to spíše o poloostrov, kterému zůstal tradiční název Rohanský ostrov.

Výstavu můžete prozkoumat, jak se vám zachce. Celou, nebo po částech. Pomalým, či rychlým tempem, projet ji na kole nebo třeba jednotlivá místa spojit v rychlejším sledu při tréninkovém běhu. Otevřená je přes celý den, kdykoliv budete mít náladu. A vyrazit na ni můžete s rodinou, partnerem a partnerkou, prarodiči i vnoučaty. Děti se rozhodně nudit nebudou, na každém místě na ně totiž čeká hravý úkol. Nezapomeňte však, že různorodost výstavy i tak postihuje rozmanitý charakter území pouze z části.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea v Praze Akce v MČ Praha

Podobné akce

21duben neděle 15:00

Monumenty Letenské pláně

, Před vyhlídkovou restaurací Letenský zámeček Ostatní

21duben neděle 17:00

Zrzavého Malá Strana

, U sochy E. Beneše na horní terase Loretánského náměstí Ostatní

25duben čtvrtek 18:30

Hradčany: Rudolfinská a barokní Praha: Po stopách alchymistů

, Lví dvůr, U Prašného mostu 51/6, Praha 1 Divadlo

Ubytování v okolí akce Výstava Rohanský ostrov

Union Hotel PraguePraha (351 metrů)

VIPliving HouseboatPraha (548 metrů)

Royal Court HotelPraha (992 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Novoměstská radnice v Praze Novoměstská radnice v Praze Praha 2 (1 527 m)
Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (1 961 m)
Hermitage Hotel Prague Hermitage Hotel Prague Praha 2 (420 m)