Dan Bárta: Fascinující svět vážek | Webinář

Dan Bárta: Fascinující svět vážek | Webinář

Adresa:

LIVE stream, online

Termín: 20.4.2021

20duben úterý 18:00

Žánr: ostatní akce


Komáři štípou, vosy píchají a mouchy jsou otravné. Na vážkách je však něco magické. Křidélka těchto zdánlivě něžných tvorů brázdila kouty naší Země už před 300 miliony let a od té doby měly vážky dost času rozvíjet své výjimečně precizní letecké schopnosti, které jim spolu s dokonalým zrakem a predátorskou povahou zaručily přezdívku „přírodní stíhačka“. Jak ale takové vážky žijí a jaké další zajímavosti skrývají?
Našli bychom je i na našem území a kde bychom mohli hledat jejich jednotlivé druhy? Co říká přítomnost vážek o charakteru krajiny? Jak chránit tento v ekologii klíčový druh a jak ho humánně dokumentovat? Objevte jedinečné kouzlo vážek v knize i v přírodě s popředním odonatologem, ekologem a zpěvákem, Danem Bártou! Ten nás ve své online přednášce přenese do fascinujícího mikrokosmu vážek, přiblíží nám svůj výzkum, díky němuž prošel téměř každý kontinent světa a svým nadšením v nás probudí skrytou vášeň pro ochranu a zachování diverzity tohoto jedinečného hmyzu. 
 
Dan Bárta 
je zpěvák, textař, fotograf, odonatolog (entomolog se specializací na vážky) a student aplikované ekologie na Ostravské univerzitě. S výjimkou Antarktidy navštívil všechny kontinenty za účelem zkoumat a fotografovat vážky. Své fotografie vystavoval v Galerii a literární kavárně knihkupectví Academia v Praze a v Brně. V roce 2008 vyšlo dílo Vážky České republiky, na němž pracoval přes 8 let s popředními českými biology. Některé jeho fotografie byly publikovány v populárně vědeckém časopisu Živa. Je po něm pojmenované šídlo Gynacantha bartai Paulson and von Ellenrieder, 2005. Na základě jeho nápadu vznikla aplikace Lovec vážek CZ / Dragonfly Hunter CZ, díky níž mohou uživatelé rozeznat vážku, dozvědět se zajímavosti o jejím životě a podílet se na vědeckém výzkumu, jež povede k její lepší ochraně.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra v Praze Akce v MČ LIVE stream

Podobné akce