LIVE stream - Současná polská serigrafie | Sbírka Mezinárodního serigrafického sympozia Ostrava 2013–2021

LIVE stream - Současná polská serigrafie | Sbírka Mezinárodního serigrafického sympozia Ostrava 2013–2021

Adresa:

LIVE stream

Termín: 1.4.2021 15.4.2021
Vstupné:

zdarma

1dub - 15dub celý den

Žánr: výstavyumění grafika live stream online zdarma


Výstava je pořádána ve spolupráci s Polským institutem v Praze a Mezinárodním serigrafickým sympoziem Ostrava ISSO.

Na výstavě bude zastoupeno 56 současných polských grafiků: Janusz Akermann, Zbigniew Bajek, Grzegorz Banaszkiewicz, Andrzej Bobrowski , Jakub Cikała, Nastazja Ciupa, Sławomir Ćwiek, Mateusz Dąbrowski, Teodor Durski, Gregor Eldarb – František Kowolowski, Bartosz Frącek, Paweł Franckiewicz, Dariusz Gajewski, Marek Głowacki, Zbigniew Gorlak, Agata Gretchen, Mirosława C. Gugała, Andreas Guskos, Jakub Jakubowski, Tomasz Jędrzejko, Andrzej Kalina, Agnieszka Cieślińska-Kawecka, Łukasz Kliś, Katarzyna Kroczek-Wasińska, Marta Kubiak, Sebastian Kubica, Krzysztof Kula, Anna Glińska-Kupczyk, Paweł Kwiatkowski, Błażej Ostoja Lniski, Katarzyna Łukasik, Małgorzata Łuszczak,  Andrzej Markiewicz, Arkadiusz Marcinkowski, Marcin Noga, Dorota Nowak, Christopher Nowicki, Aleksander Józef Olszewski, Jan Pamula, Miroslaw Pawlowski, Agnieszka Półrola, Kaja Renkas, Adam Romaniuk, Agata Stępień, Jacek Szewczyk, Tomasz Tobolewski, Malgorzata ET BER Warlikowska, Waldemar Węgrzyn, Andrzej Węcławski, Zdislaw Wiatr, Katarzyna Winczek, Żaneta Wojtala, Kamil Zaleski, Barbara Czapor-Zaręba, Witold Zaręba

V druhé polovině devadesátých let minulého století Eduard Ovčáček společně se Zbyňkem Janáčkem na Ostravské univerzitě položili základy serigrafického pracoviště, jež se od roku 1999 stalo jedním z nejrespektovanějších center serigrafie nejen v České republice. Cílem byla podpora grafické techniky serigrafie (sítotisku, screenprintingu) formou workshopů, odborných přednášek, sbírkové činnosti a výstav. Na pět ročníků SWO (Serigrafie Workshop Ostrava) v letech 1999–2004, které provázely mj. výstavy v České republice a v zahraniční (např. Itálie, Polsko, Slovensko…), navázalo mezinárodní sympozium ISSO – Mezinárodní serigrafické sympozium Ostrava / International Serigraphy Symposium Ostrava. Zbyněk Janáček a Marek Sibinský otevřeli roku 2013 v rekonstruovaných prostorách Fakulty umění na Katedře grafiky a kresby serigrafické dílny formou „permanentního workshopu“ řadě výrazných uměleckých a pedagogických osobností současné středoevropské grafiky, z nichž velká část je pracovně svázána s vysokými uměleckými školami v České republice (Praha, Brno, Plzeň, Olomouc…), na Slovensku (Bratislava, Banská Bystrica, Košice…) a především pak v Polsku (Varšava, Katovice, Krakov, Vratislav, Poznaň…), ale i řadě osobností z jiných zemí (Francie: Vladimír Škoda, Rakouska: Gregor Eldarb, Irska, USA atd.). Jde o cca 120 vizuálních umělců.

Do současné doby tak sbírka, jež vzniká jako výsledek workshopů, čítá více než 250 položek a spolu s konvolutem předcházejícího serigrafického sympozia SWO je pozoruhodným dokladem vývoje grafického média za poslední tři dekády a současně největší sbírkou serigrafie mimo sbírkové instituce v České republice.

Virtuální prohlídka výstavy bude zpřístupněna v době svého konání (1. 4. - 30. 4. 2021) na http://hollar.cz/

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce