Přejít na stránky Ticketpro.cz

Ivan Lendl: Alfons Mucha

Adresa:

Praha 1, Náměstí Republiky 5

Termín: 10.4.2013 10.9.2013
Vstupné:

viz níže. Výstava prodloužena do 10.9.2013

10dub - 10zář celý den

Žánr: ostatní akcedesign


Světová premiéra unikátní výstavy nejkompletnější kolekce plakátů Alfonse Muchy ze soukromé sbírky Ivana Lendla. Jde o největší a nejkomplexnější soukromou sbírku plakátové tvorby Alfonse Muchy na světě.

SVĚTOVÁ PREMIÉRA UNIKÁTNÍ VÝSTAVY

NEJKOMPLETNĚJŠÍ KOLEKCE PLAKÁTŮ ALFONSE MUCHY ZE SOUKROMÉ SBÍRKY IVANA LENDLA SE USKUTEČNÍ V OBECNÍM DOMĚ OD 10.4. DO 31.7.2013

Česká tenisová legenda Ivan Lendl, jenž je rovněž známý jako ctitel a sběratel děl Alfonse Muchy, se rozhodl svou sbírku představit světu. Jde tedy o exkluzivní expozici světového významu, kterou zdobí mnoho „nej“ a prvenství:

– Kompletní sbírku Ivana Lendla bude moci veřejnost spatřit vůbec poprvé.
– První ze zemí, v nichž bude představena, je Česká republika, a to v celosvětovém kontextu.
– Jde o největší a nejkomplexnější soukromou sbírku plakátové tvorby Alfonse Muchy na světě


O kvalitě výstavy svědčí i její celkové koncepční pojetí, jehož cílem je vytvořit fascinující vhled do života umělce, který si podmanil Evropu i Ameriku.

Mistři své doby

Ač se to může jevit jako trochu nadsazené tvrzení, Alfons Mucha a Ivan Lendl mají mnoho společného. Jejich jména patří k těm, která si cizinci ve spojení s Českou republikou vybavují mezi prvními, oba dosáhli největších úspěchů a společenského uznání nikoli ve vlasti, ale za hranicemi. A především: Oba ve světovém měřítku určovali ve svých oborech styl, který ovlivnil jak současníky, tak budoucí generace. Byť Mucha na poli výtvarného umění a tehdejšího designu a Lendl na tenisových kurtech.

Jedinečná výstava na jedinečném místě

Obecní dům je perlou secesní architektury. Chrámem kulturního dění a uměleckých počinů, jež je s Alfonsem Muchou úzce spjat. V roce 1911 byl Mistr vyzván, aby se podílel na jeho výzdobě. Najdeme tu jeho malby, vitráže, závěsy utkané podle jeho návrhů… O to paradoxněji se jeví skutečnost, že bylo oslovení Muchy současníky velmi kritizováno. Dle tehdejších názorů umělec příliš dlouho pobýval v zahraničí, a tudíž je takřka jisté, že se odrodil českému duchu, tradicím, kultuře. Nepřející hlasy musely být pro Alfonse o to bolestnější, že byl nejspíše větším a upřímnějším vlastencem než ti, kdo se proti němu stavěli. Z morálních důvodů proto odmítl za odvedenou práci převzít honorář.

Zlé jazyky zapadly v propadlišti dějin, Obecní dům stojí dál a dál okouzluje specifiky české secese a národním nábojem, který v něm zvěčnili jeho tvůrci.

Alfons Mucha se do něj po více než sto letech vrací – ve formě sbírky Ivana Lendla. Secese k secesi, génius ke geniu loci. Pro tuto unikátní expozici není reprezentativnějšího místa. V srdci Prahy, v lokalitě, jež je turisticky lákavá, avšak rovněž hojně vyhledávaná samotnými Pražany. V tradičním dějišti nejvýznamnějších společenských událostí, na současné kulturní křižovatce.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Ivan Lendl: Alfons Mucha

Tyn Yard ResidencePraha (304 metrů)

The Emblem HotelPraha (705 metrů)

ValentinskaPraha (827 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (50 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (537 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (921 m)