Přejít na stránky Ticketpro.cz

O lásce - Silvestr 2012

Adresa:

Praha 1, Náměstí Republiky 4

Termín: 31.12.2012

31prosinec čtvrtek 01:00

Žánr: divadločinohradrama


Je to komorní záležitost, která s lehce drastickým humorem sleduje pár středního věku, který ve svém přepychovém bytě probírá nejrůznější traumata dlouholetého manželského vztahu.

Je paradoxní, že se jméno spisovatele Philippa Claudela u nás objevuje ve spojení s bulvární komedií. Napsal totiž jednu jedinou hru – Parle-moi d´amour. Je to komorní záležitost, která s lehce drastickým humorem sleduje pár středního věku, který ve svém přepychovém bytě probírá nejrůznější traumata dlouholetého manželského vztahu. Loňskou novinku Parle-moi d´amour v Paříži hrál v Comedie des Champs-Elysée populární komik Michel Leeb a Caroline Siholová v režii Michela Fagadau. Studio DVA ji uvádí v české premiéře v překladu Alexandra Jerie.

Philippe Claudel proslul především jako romanopisec zabývající se tématy temnými (válka, vězení), se zaujetím zkoumá podivně spletitou lidskou povahou. Narodil se 2. února 1962 v Dombasle-sur-Meurthe ve Francii. Vystudoval lyceum a poté kulturní antropologii a literaturu na univerzitě v Nancy. Psát údajně začal už v šesti letech, jako prvním uceleným dílem se chlubí svým deníkem, který vznikl v jeho 9-10 letech. To, že základním tématem jeho tvorby je válka, je prý patrně dáno i tím, že jeho rodiště Dombasle nedaleko vogézského Struthofu, kde se nacházel jediný francouzský vyhlazovací tábor, a sto kilometrů od Verdunu, dějiště jedné z největších bitev I. světové války. Svůj první román, Meuse l´oubli (1999) Claudel vydal, když mu bylo sedmatřicet. Během dalších devíti let potvrdil svůj talent v každém z dvaceti dvou titulů. Francouzské literární vody poprvé zčeřil románem Les âmes grises (Šedé duše, 2003), díky němuž se stal laureátem Prix Renaudota a o tři roky později se dočkal jeho zfilmování. Příběh se odehrává za první světové války a je prvním dílem triptychu o traumatech 20. století. Navázaly na něj knihy La Petite Fille de Monsieur Linh (Dceruška pana Linha, 2005), popisující genocidu Rudých Khmerů, která byla oceněna Prix Solidarité. Závěrečná kniha trilogie Le rapport de Brodeck (Brodeckova zpráva 2008) o zvěrstvech II. světové války završuje Claudelovo rozjímání nad lidskou krutostí a podle odborníků je jeho nejlepším románem.

Philippe Claudel je ovšem umělecky velice všestranný. Značnou popularitu mu získal televizní seriál Miss Harriet z roku 2007. Jeho knihy jsou přeloženy do třiceti jazyků, je považován za jednoho z nejtalentovanějších spisovatelů současné generace. Z práce ve vězení vytěžil nejen knihu Bruit des trousseaux (Zvuk vězeňského klíče), která je spíše nežli románem, jakousi skládačkou či esejí postihující různé lidské osudy, ale také téma filmu, který se stal jeho režijním debutem – Il y a longtemps que je t‘aime. Ve světě je drama ženy, která strávila 15 let ve vězení a jen těžce se vrací do normálního života, hráno pod názvem I‘ve Loved You So Long. Především díky hlavní představitelce - Kristin Scott Thomas – si získal velkou pozornost a sklidil také nejedno ocenění. Poprvé na sebe film upozornil na festivalu v Cannes, kde měl světovou premiéru. Zabodoval na Berlinale 2008, kde získal Cenu ekumenické poroty, bodoval na britských cenách BAFTA jako neanglicky mluvený film a figuroval i v nejužší nominaci na Oscara v roce 2008.

Pořadatel si vyhrazuje právo kdykoli změnit ceny v síti TICKETPRO, a to bez udání důvodu. U rezervací platí cena platná v momentě úhrady. Změna programu, termínu a místa konání vyhrazena.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Přidat nový termín

Podobné akce

Ubytování v okolí akce O lásce - Silvestr 2012

Tyn Yard ResidencePraha (347 metrů)

The Emblem HotelPraha (742 metrů)

ValentinskaPraha (864 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (67 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (571 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (931 m)