Opera Státní opera - Don Carlo - Giuseppe Verdi, režie Manfred Schweigkofler

Opera Don Carlos (v přepracované italské verzi pod názvem Don Carlo) znamená první umělecký vrchol celoživotního díla třiapadesátiletého Giuseppe Verdiho (1813–1901). Don Carlo se stává po letech hledání velkolepým završením etapy, ve které směřuje k prokomponovanému dramatu a stále větší divadelnosti. 

Verdi si zvolil Schillerovo drama Don Carlo, infant španělský, vycházející z historických událostí, které se odehrály ve Španělsku ve 2. polovině 16. století. Schillerovo drama zpracovali pro Verdiho v duchu tzv. velké francouzské opery dva libretisté, Joseph Méry a Camille du Locle, kteří v zásadě zachovali Schillerovo pojetí, ale některé části přidali, mj. úvodní scénu ve Fontainebleau, která líčí lásku infanta a královny v době jejich zasnoubení, aby byl děj srozumitelnější. 

Verdi vyšel estetice velké opery vstříc (historický námět, pětiaktová forma, povinný balet, velkolepá sborová scéna autodafé), nicméně není to velká opera, ale nový stupeň Verdiho cesty za „operou“. Dílo je velmi dramatické, instrumentace bohatší než dříve a orchestr zde hraje velmi významnou roli pro dramatické vyjádření děje a nálad jednajících osob. Po melodické stránce patří Don Carlo k Verdiho nejoriginálnějším a nejbohatším dílům. 

 

Obsazení a více informací zde

Národní divadlo uvede u příležitosti 200. výročí skladatelova narození čtyřaktovou italskou verzi v originálním inscenačním pojetí režiséra Manfreda Schweigkoflera s podtitulem „Gothic Verdi“.

Koprodukce Národního divadla a Suomen Kansallisooppera (Finská národní opera) – Helsinki

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Divadla - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Don Carlo

Tyn Yard ResidencePraha (952 metrů)

Royal Court ApartmentsPraha (1 088 metrů)

Žižkovská televizní věžPraha (1 181 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (671 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (1 096 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (1 166 m)