Respect Plus: Raza Khan  ( Indie )

Respect Plus: Raza Khan ( Indie )

Adresa:

Praha 1, Masarykovo nábřeží 16

Termín: 11.10.2012

11říjen čtvrtek 01:00

Žánr: Worldpopfestivalindie


Když Nusrat Fateh Ali Khan předvedl na festivalu Womad poprvé transovní zpěvy pákistánských sufijů, západní publikum bylo šokováno. Hudební rituály, fundamentalistickými režimy přísně zakazované, vás posunou do jiné reality. Sufismus, volnomyšlenkářská a liberální odnož Islámu, je v mnoha islámských zemích považován za kacířství, ale v Indii a Pakistánu patří k respektovanému kulturnímu dědictví.

Maestro kacířského zpěvu - nová hvězda sufijské hudby

Když Nusrat Fateh Ali Khan předvedl na festivalu Womad poprvé transovní zpěvy pákistánských sufijů, západní publikum bylo šokováno. Hudební rituály, fundamentalistickými režimy přísně zakazované, vás posunou do jiné reality. Sufismus, volnomyšlenkářská a liberální odnož Islámu, je v mnoha islámských zemích považován za kacířství, ale v Indii a Pakistánu patří k respektovanému kulturnímu dědictví.

Po smrti Nusrata Fateh Ali Khana je tím nejsilnějším objevem žánru Raza Khan, původem z indického města Amritsar ležícího těsně u pakistánské hranice. Vyniká nejen technikou, ale navíc porušil donedávna platnou konvenci, a sice, že tato forma je vyhrazena jen muslimům. Raza Khan se sufijským zpěvům věnuje, přestože je věřící křesťan, letos byl odbornou porotou vybrán jako jeden z účinkujících na mezinárodním veletrhu Womex, v Praze vystoupí týden před tím.

Koncem 13. století, v době, kdy Evropa procházela temným středověkem, se v zemích Orientu rozvíjely vědy i umění. V indickém městě Dillí tehdy žil Amir Khusrau, dvorní hudebník a básník mnoha vladařů. Tomu je připisován vynález bubínků tabla, zasloužil se také o vznik qawwali, což je spojení indické hudby a islámských náboženských extatických zpěvů.

Repetitivní struktura této sedm set let staré fúze dokáže i dnes přivést posluchače do transu. Sufijové, kteří představují nejsvobodnější proud v Islámu, věří, že hudbou se člověk může dostat do vyššího stadia vědomí, poznat absolutní pravdu a dojít k osvícení. Na to se ovšem ortodoxní islám dívá s krajní nedůvěrou – a zpěváky qawwali považuje za kacíře. Na Západě tuto hudbu proslavil Nusrat Fateh Ali Khan, pákistánský „zpěvák století“, který zemřel předčasně roku 1997.

Sólového vokalistu, qawwala, doprovází party – tedy skupina, kterou tvoří sbor opakující klíčové fráze sólisty, a dále hráči na bubínky tabla a přenosné harmonium. Styl qawwali užívá stejné prostředky jako severoindická hudba a staví na improvizaci. Nejstarší a dodnes fungující hudební školu qawwali založil zmíněný Amir Khusrau.

Koncert pákistánského qawwali je pro Evropana vždy úžasným zážitkem. Opakující se fráze vás do sebe pomalu vtahují, napětí stoupá, a když koncert kulminuje, diváci dosáhnou maximálního stupně soustředění. Vědomí posluchače je napjaté jako drát, po němž kloužou blesky. Bezděčně se ocitnete za hranicemi obvyklého vnímání, což si naplno uvědomíte, až když koncert skončí.

Projekt se uskutečňuje za finanční podpory Ministerstva kultury ČR.

Související odkazy:

www.rachot.cz

http://www.facebook.com/rachotcz

Pořadatel si vyhrazuje právo kdykoli změnit ceny v síti TICKETPRO, a to bez udání důvodu. U rezervací platí cena platná v momentě úhrady. Změna programu, termínu a místa konání vyhrazena.
300 Kč, od 12. září: 350 Kč

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Přidat nový termín
Hudební kluby - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

28březen čtvrtek 20:00

29březen pátek 20:30

Ivo Blahunek

, Malostranské náměstí 21 Koncert

1duben pondělí 21:00

Tonya Graves Band

, Janáčkovo nábřeží 2 Koncert

Ubytování v okolí akce Respect Plus: Raza Khan ...

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (212 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (994 metrů)

ValentinskaPraha (1 065 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (403 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (543 m)