Festival neviditelného filmu / Dernisáž / Přednáška: Lea Petříková / Neviděná Alice Rahon a Čaroděj

Festival neviditelného filmu / Dernisáž / Přednáška: Lea Petříková / Neviděná Alice Rahon a Čaroděj

Adresa:

Praha 9, Kolbenova 923/34a

Termín: 13.4.2021
Vstupné:

Free

13duben úterý 18:00

Žánr: festivalyonlinepřednáškyvýstava


Pragovka Gallery srdečně zve na další doprovodný program výstavy Festival neviditelného filmu kurátorek Ley Petříkové a Maro Hajrapetjan v prostorách Pragovka Gallery Foyer a on-line. Tentokrát se můžete těšit 13. 4. v 18:00 na přednášku Ley Petříkové: Neviděná Alice Rahon a Čaroděj. Současně půjde o dernisáž výstavy Festival neviditelného filmu.

Lea Petříková: Neviděná Alice Rahon a Čaroděj Přednáška představí méně známou umělkyni surrealistického hnutí Alici Rahon a specificky pak její jediné filmové dílo – Le Magicien (Čaroděj, 1947, Mexiko). Snímek se stal inspiračním zdrojem Festivalu neviditelného filmu. Lea Petříková uvede dílo Rahon do souvislosti s vlastní tvorbou, odhalí zákulisí vzniku experimentálního filmu Podle čaroděje, který je jakýmsi „remakem“ původního snímku a představí Rahon jako neviditelnou filmařku, jejíž jediný, ztracený film může být chápán jako širší koncept úvahy o neviditelnosti umělecké práce obecně.

Festival neviditelného filmu kurátorek Ley Petříkové a Maro Hajrapetjan je koncipován jako výzkumně-edukativní platforma, procesuální projekt, jehož tématem je neviditelnost okolností při vzniku a šíření pohyblivého obrazu. Autorky projektu tak samotným přenosem filmové události do galerijního prostředí Foyer přímo relativizují samotnou podstatu filmu coby neviditelného média, zhmotňovaného pouze v okamžiku projekce. Jako ústřední bod celého festivalu lze pak vnímat ztracený film Le Magicien nedoceněné umělkyně Alice Rahon, v němž čaroděj, jako jediný přeživší nukleární katastrofy, dostal za úkol stvořit nový svět. Výstavu je možné zhlédnout skrze výlohu galerie.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Praha 9 Akce v MČ Praha 9

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Festival neviditelného...

Wellness Hotel STEPPraha (2.2 km)

Sportovní centrum OlšankaPraha (5 km)

Žižkovská televizní věžPraha (5.4 km)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Žižkovská věž Žižkovská věž Praha 3 (5.4 km)
Prašná brána Prašná brána Praha 1 (6.5 km)
Pentahotel Prague Pentahotel Prague Praha 8 (4.5 km)