LIVE stream - Nájemníci času jako historiografické a castanedovské téma

LIVE stream - Nájemníci času jako historiografické a castanedovské téma

Adresa:

LIVE stream

Termín: 21.2.2021

21únor neděle 18:00

Žánr: výstavygalerie live stream online rozhovor


Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě vás srdečně zve na další vydání programu Za bukem, tentokráte v neděli, 21.2. 2021 v 18:00. Zamýšlet se budeme nad výstavou Jana Rouska s názvem Nájemníci času a těšit se můžete na dvojici rozhovorů nad tématem kulturně historického prostoru, v němž se pohybujeme, relevantností jeho obrazu a jeho záměrnou či mimovolnou manipulací.

Výstava Jana Rouska kurátorovaná Leou Petříkovou s názvem Nájemníci času se filtrem vidění Carlose Castanedy zaměřuje na téma umělecké reflexe historie a ne/možnosti interpretace dějin. Dvojice rozhovorů se pokusí prolnout historický i mytizující pohled společně s reflexí uchopení těchto dvou přístupů v kurátorské koncepci výstavy.
Nakolik jsou propojena témata roku 1989 v Čechách a pojem nájemníků času? Sehrál nějakou úlohu Carlos Castaneda v historických událostech u nás? Nakolik je historický příběh iluzí? Odkud se v new age berou inspirace fenomenologickou sociologií, kulturní antropologií a jaké místo zaujímají v historickém příběhu České republiky, jak je nám předkládán? Jsou opravdu historiografická témata vzdálená současné západní populární religiozitě, ve výstavě reprezentované učením Carlose Catanedy?

Na tyto a další otázky, které výstava vzbuzuje, se pokusí prostřednictvím rozhovoru reagovat dva vědci, zabývající se historiografií a novodobou percepcí mezoamerických náboženství, Bohumil Jiroušek a Zuzana Marie Kostićčová.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea v Praze Akce v MČ LIVE stream

Podobné akce