Výstava v Historické budově dokumentuje analogii jména světice a koronaviru a zasazuje ji do kontextu minulých pandemií.

Korona není jenom virus – svatá Korona byla dle legendy umučena pro svou víru kolem roku 170 v Damašku nebo v Antiochii poté, co se zastala křesťanského příslušníka římské armády sv. Viktora. Národní muzeum poutavě dokumentuje analogii jména světice a koronaviru a zasazuje ji do kontextu minulých pandemií a vyrovnávání se s nimi. Návštěvníci se můžou těšit na doklady ke kultu sv. Korony, na preparáty nakažlivých nemocí i řadu ochranných pomůcek proti nim, jakými byly například polykací obrázky.

V minulosti naše země sužovala řada nemocí, ať už virového či bakteriálního původu, proti kterým neznala lékařská věda až do objevení očkování a antibiotik účinný a bezpečný lék. V době, kdy víra představovala základní rámec myšlení člověka, panovalo přesvědčení, že tyto nemoci jsou trestem božím a smíření s Bohem bylo mj. nutnou podmínkou uzdravení. Věřilo se také, že Bůh zanechal na zemi proti každé nemoci i lék. Úkolem lékařství bylo tento lék nalézt.

Za chybující lid měla u Boha orodovat řada světců, morových patronů, národních patronů i osobních ochránců. Lidová víra pak nabízela celou plejádu amuletů a ochranných prostředků z dnešního pohledu často kuriózních. Právě artefakty dokládající společný boj víry a rodící se lékařské vědy proti nemocem dotváří výstavu Korona v Muzeu!

Během staletí si sv. Koronu „přivlastňovali“ různí jednotlivci či skupiny. Snad pro způsob umučení – roztržení mezi dvěma palmami – se stala patronkou dřevorubců a řezníků. Zájem o ni projevili i mocní panovníci. Císař Ota III nechal její ostatky převézt do Cách a Karel IV. údajně dovezl její relikvii do Čech. Možná je zaujala právě souvislost jména s korunou (latinsky Corona) jako symbolem majestátu. V 18. a 19. století byla u nás známa především jako pomocnice hledačů pokladů, hráčů loterií a obecně lidí hledajících cestu z finančních potíží. V této podobě ji ukazuje i reliéf Vojtěcha Eduarda Šaffa, Das Korona Gebet, který je možné na výstavě zhlédnout. Krátce po začátku epidemie COVID-19 byla zřejmě opět pro své jméno zvolena za ochránkyni věřících proti nové nákaze.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Korona v Muzeu!

Royal Court ApartmentsPraha (603 metrů)

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (918 metrů)

Royal Court HotelPraha (977 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (889 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (851 m)