Muzeum paměti XX. století připravilo ve spolupráci s Polským institutem a knihovnou Libri prohibiti ve svém novém sídle při příležitosti výročí 17. listopadu 1989 dvě výstavy o těchto významných historických událostech. Protože vzhledem k současné situaci nelze umožnit zájemcům osobní návštěvu, připravilo komentovanou prohlídku, která bude k dispozici on-line.

Při této příležitosti také představí ředitel Jiří Šesták a předsedkyně správní rady Hana Kordová Marvanová nové sídlo muzea. Přiblíží také dosavadní činnost této pražské instituce, která oslaví 17. listopadu 2020 první výročí svého vzniku.

O zmíněných výstavách promluví historik a člen správní rady muzea Petr Blažek a ředitel Polského institutu v Praze Maciej Ruczaj. Vystoupí také Alexander Vondra, někdejší mluvčí Charty 77 a spoluzakladatel Občanského fóra. Prohlídku doplní několika písněmi aktér listopadových událostí roku 1989, folkový zpěvák, disident a signatář Charty 77 Jaroslav Hutka.

Výstava Rok zázraků. Československo a rozpad sovětského bloku vznikla k 30. výročí pádu komunistického režimu. Vystavena byla poprvé z podnětu RNDr. Alexandra Vondry v listopadu 2019 v Evropském parlamentu pod záštitou ECR (frakce Evropští konzervativci a reformisté). Partnerem výstavy je knihovna samizdatové a exilové literatury Libri prohibiti, která poskytla pro expozici obrazové podklady. Autorem výstavy je historik Petr Blažek. Hlavním tématem výstavy je pád komunistického režimu v Československu v mezinárodním kontextu – zejména v souvislostech rozpadu sovětského bloku. Pozornost je proto věnována nejen domácím událostem v letech 1987–1989, ale také zásadním mezníkům vnitřního vývoje dalších států sovětského bloku s přesahem do roku 1991. Vývoj v jednotlivých sovětských satelitech se navzájem výrazně ovlivňoval, stejně jako jej ovlivňovaly důsledky globálního zápasu velmocí. Výmluvně se hovoří o dominovém efektu, v jehož důsledku miliony lidí získaly svobodu a satelitní státy samostatnost. Rok zázraků byl také významným přelomem v evropských dějinách, neboť umožnil otevřít novou kapitolu evropské integrace.

Výstavu vám přineseme formou komentované videoprohlídky, kterou uvedeme premiérově 17. listopadu od 14:00. Prohlédnout si také můžete výstavní panely online.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea v Praze Akce v MČ LIVE stream

Podobné akce

14čer - 31procelý den

Andy Warhol

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

14kvě - 15kvěcelý den

1dub - 31procelý den

Alfons Mucha

, Staroměstské náměstí 15 Výstava