Obývák Václava Havla nemůže na oslavách 17. listopadu chybět. A to ani letos, kdy se dění z ulice přesouvá k vám domů. Knihovna Václava Havla bude vše streamovat živě až do vašeho obýváku, tak se usaďte a těšte se na zajímavé hosty!

A jací hosté do Obýváku přijdou?

12:00-13:00 –⁠ Svoboda tvořit

Katarzia a Vladimír 518

Za minulého režimu bylo umění pod přísnou státní kontrolou a umělci často museli předstoupit před tvz. posudkové komise. Jak je to s uměleckou tvorbou dnes? Je opravdu svobodná, a nebo přišla s novou dobou i nová omezení? Písničkářka a raper/výtvarník otevřou stále aktuální téma svobody umělecké tvorby.

Moderuje Hana Slívová.

13:45-14:45 –⁠ Svoboda pomáhat

Kateřina Vacková a Tomáš Šebek

Humanitární organizace spadaly za minulého režimu pod systém Národní fronty, takže stát měl úplnou kontrolu nad jejich fungováním. Jak je tomu se svobodou pomáhat v současnosti? Existují i dnes nějaké systémové brzdy? Jaké jsou současné výzvy neziskovek ve zdravotnictví a humanitární pomoci? Odbornou debatu povedou lékařka a zakladatelka Loona s chirurgem a Lékařem bez hranic.
Moderuje Barbora Šichanová.

15:30-16:30 – Svoboda informovat

Nora Fridrichová a Petr Šimůnek

Cenzura médií byla typickým fenoménem minulého režimu. Státní noviny, rozhlas i televize účelně podporovaly stávající ideologii. Jak u nás svoboda slova proměnila mediální svět po roce '89? V jaké situaci je dnes? Umíme se svobodou informací jako společnost zacházet? O svobodě v médiích budou debatovat televizní novinářka a šéfredaktor Forbesu.

Moderuje Michael Rozsypal.

17:15-18:15 – Svoboda volby

Eda Kriseová, Martin Bútora a Petr Oslzlý

Před revolucí určoval osud Čechoslováků třídní původ a oddanost režimu, po roce '89 se lidem otevřely dveře k nové, ale možná nejisté budoucnosti. Možnosti cestování, nakupování, vzdělávání a zábavy je postupně přinutily klást si otázky a uvědomit si, že volba není jen určitý druh svobody, ale svoboda sama. Blízcí spolupracovníci Václava Havla budou mluvit o tom, jak 17. listopad '89 změnil chápání světa jednotlivců i společnosti.

Moderuje Michael Žantovský.

Svoboda je především zodpovědnost. Oslavte s námi výročí sametové revoluce zrovna tak – ze svých obýváků sledováním streamů, které pro vás připravujeme. Protože jen díky společné solidaritě a zodpovědnosti každého z nás si nabytou svobodu udržíme a budou si ji moct naplno užít opravdu všichni.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby v Praze Akce v MČ LIVE stream

Podobné akce

7čer - 8čercelý den

Festival Habrovka 2024

, na zahradě u kostela sv. Františka z Assisi Festival