Lvem mě nazývají

Adresa:

LIVE stream, online

Termín: 28.10.2020 31.12.2020

28říj - 31pro celý den

Žánr: výstavy


Výstava pokračuje v prezentaci státních symbolů v Národním muzeu a připomíná 100. výročí od uzákonění československých státních symbolů v roce 1920.

Poprvé se stříbrný dvouocasý lev v červeném poli objevil na Moravě. Spolehlivě je doložený na pečeti moravského markraběte Vladislava Jindřicha (1160/65–1222). V roce 1247 ho jako své erbovní znamení přijal Přemysl Otakar II. ještě jako markrabě moravský a ponechal si jej i jako český král. Po jeho násilné smrti symbol lva převzala česká šlechta a lev se tak stal českým zemským symbolem, kterým zůstal až do rozpadu Rakouska-Uherska v roce 1918.

Odkud motiv lva původně pochází, je nejasné. Lva zmiňuje už pověst o Bruncvíkovi. Podle Dalimilovy kroniky zase získal stříbrného lva v rudém poli do erbu český kníže Vladislav II. od Fridricha Barbarossy za pomoc při dobývání Milána. V Evropě se však nejedná o ojedinělý případ použití lva. Ve svém státním znaku ho mají např. Lotyšsko, Španělsko, Švédsko, Norsko, Finsko, Dánsko, Estonsko, Nizozemsko, Belgie, Lucembursko či Velká Británie. Po vzniku Československa se starý znak českého státu stal předlohou pro prozatímní znak. To vyvolalo odpor na Slovensku a lev tak dostal na hruď srdeční štítek se znakem Slovenska v podobě trojvrší s dvojramenným křížem. V letech 1960–1990 přišel lev o svoji královskou korunu, byla nahrazena rudou pěticípou hvězdou a na prsním štítku byl vyobrazen Kriváň s partyzánskou vatrou. Ke své původní podobě se lev vrátil až v roce 1990.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

14čer - 31procelý den

Andy Warhol

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

11dub - 14dubcelý den

14kvě - 15kvěcelý den