Česká rybí kuchyně aneb kapr nejen o Vánocích

Česká rybí kuchyně aneb kapr nejen o Vánocích

Termín: 23.10.2020 28.3.2021
Vstupné:

150 Kč, snížené 80 Kč, děti do 18 let a senioři nad 70 let zdarma

23říj - 28bře celý den

Žánr: výstavyjídlo gastronomie ryby zemědělství věda rybí maso praha podzimní výstavy zimní výstavy


Výstava je vědeckým výstupem projektu NAKI II – Kulturní tradice českého rybářství ve světle jejího využití v cestovním ruchu a krajinotvorbě (DG18P02OVV057).

Stěžejním cílem prezentovaného výzkumu je ozřejmění významu specifické částí národního kulturního dědictví – rybářské kultury z hlediska jejího využití v sociálním a ekonomickém prostředí současné české společnosti. 

Česká rybářská tradice již od nejstarších dob kladla značné nároky na zachování kvality rybího masa při přepravě a distribuci, jakož i na humánnost způsobu přepravy ryb na delší vzdálenosti. Ryby jako obchodní komodita představovaly pro tehdejší producenty výnosný zdroj finančních prostředků, důstojně reprezentovaly české země a šířily jejich věhlas do ostatních evropských států. Na území českého státu nebyly konzumovány pouze sladkovodní ryby, nýbrž i konzervované mořské ryby. 

Otázka zpracování, využití a konzumace ryb se tak stala mnohovrstevnatou problematikou nazíranou optikou mnoha oborů a metodologických přístupů. Na příkladech vybraných sbírkových předmětů se výstava pokouší vyzdvihnout bohatou historickou a kulturní tradici českého rybářství a rybníkářství a nastínit cestu ryby od přepravy, uchování, prodej a přípravu až na talíř. Jedním z hlavních témat se také stala konzumace kapra v období vánočních svátků a obecně symbolika ryby.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 7 Akce v MČ Praha 7

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Česká rybí kuchyně...

Tyn Yard ResidencePraha (978 metrů)

Výstaviště HolešovicePraha (1 036 metrů)

The Emblem HotelPraha (1 121 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (1 129 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (1 134 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (1 716 m)