Barvy přátel

Barvy přátel

Adresa:

Praha 2, Karlovo náměstí 23

Termín: 1.10.2020 1.11.2020
Vstupné:

60 Kč, snížené 40 Kč, rodinné 130 Kč

1říj - 1lis celý den

Žánr: výstavyumění moderní umění současné umění malba praha podzimní výstavy


Výstava ve věži Novoměstské radnice je příběhem dvou životních přátel. Představuje návštěvníkům nejen obrazy plné emocí a poznání, ale i dva osobité pohledy na svět.

Ak. mal. Vlastimil Elšík a ak. mal. Boris Jirků spolu prožili významný kus života. Společně studovali na UMPRUM v Uherském Hradišti a na Akademii výtvarných umění v Praze, v hlavním městě také oba žijí a tvoří.

Ve volné tvorbě je společným znakem obou autorů specifické zaměření na figurální malbu, i když pojímanou odlišně. Vlastimil Elšík hledá inspiraci v přírodě a v životních příbězích, na vystavených obrazech se zrcadlí vodní hladiny a vytváří abstraktní hru tvarů. Postavy zobrazuje Vlastimil Elšík proporčně věrně, jeho malba plyne v přechodech barevných valérů a linií. U Borise Jirků můžeme naproti tomu vysledovat práci s výraznou obrysovou linkou a perspektivní nadsázku. Motivy jeho obrazů jsou jak snové tak kritické k okolní realitě, s velkým citem dává slovo svému zaujetí barvou. A právě prostřednictvím barvy obrazy Borise Jirků vyjadřují intenzivní emoce a vstupují do kontaktu s divákem.

Oba přátele spojuje ještě jeden výrazný projev jejich lásky k umění. Významnou část své energie věnují mladým adeptům výtvarného umění a snaží se jim předat vše, co během života načerpali. Vlastimil Elšík je zakladatelem studia E. dílna v Praze, kde stále učí. Boris Jirků je profesorem na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni.

Volná tvorba i výuka jsou součástí dialogu, který spolu Boris Jirků a Vlastimil Elšík celý život tvůrčím způsobem vedou – výstava na Novoměstské radnici je jeho pokračováním.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 2 Akce v MČ Praha 2

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Barvy přátel

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (283 metrů)

Royal Court ApartmentsPraha (806 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (1 026 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (678 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (467 m)