Přejít na stránky Ticketpro.cz

Zuzana Lapčíková a Marta Töpferová

Adresa:

Praha 5, Štefánikova 57

Termín: 17.4.2012

17duben čtvrtek 01:00

Žánr: popfolkfestivaljazzworld music


Koncert

Zatímco Lapčíková se věnuje moravské hudbě, v New Yorku žijící Töpferová je spjata s hudbou španělské a latinsko-americké oblasti. Koncert bude tak unikátním hudebním spojením těchto na první pohled rozdílných světů.

Marta Töpferová je jednou z nejlepších zpěvaček a písničkářek své generace. V mládí zpívala klasickou a lidovou hudbu ve sborech v Čechách a USA. Po emigraci do USA v roce 1987 se naučila španělsky a stala se z ní vynikající interpretka a skladatelka latinskoamerické hudby. Vydala čtyři alba ve španělštině a sbírku českých, moravských a slovenských lidových písní s názvem quot;Homage To Homeland quot; (2002, vlastní produkce). V New Yorku Marta spolupracovala s nejlepšími hudebníky z latiny, jazzu i kruhu vážné hudby. Tato zkušenost podnítila unikátní mix stylů v její práci. Kromě tvorby ve španělštině a češtině vydala na jaře roku 2011 svou první sbírku písní v angličtině - CD s názvem quot;The Other Shore quot; (Druhý Břeh).

Martina hudební cesta představuje dlouholetou snahu přinést trojjazyčnou tvář na jeviště. Aktuální koncerty obsahují písně v angličtině, španělštině a češtině. Marta používá hlas a poezii jako spojující prvek. Vystupuje společně s jihoamerickými hudebníky, pocházejícími z Chile: Cristianem Carvachem a Alejandrem Soto Lacostou.

Od svého průniku na mezinárodní scénu Marta procestovala Evropu, Spojené Státy, Kanadu, Argentinu a Thajsko, s významnými koncerty v místech jako je Queen Elizabeth Hall v Londýně, Blue Note v New Yorku a World Music Festivalu v Chicagu. Stala se jednou z čelních představitelek tzv. worldmusic.

Více na: www.martatopferova.com



Zuzana Lapčíková studovala hru na cimbál na brněnské konzervatoři. Díky velmi znělému a čistému hlasu i nepřeslechnutelné přirozené muzikalitě se velmi záhy stala naší nejžádanější a nejpopulárnější folklórní cimbalistkou i zpěvačkou. Svou znalost folklóru prohloubila studiem etnologie a hudební vědy na Masarykově univerzitě v Brně. Od roku 1980 působí ve folklórním souboru Včelaran, v němž působí nejen jakožto zpěvačka a muzikantka, ale též jako tanečnice a autorka. Příležitostně vystupuje a nahrává s dalšími cimbálovými muzikami, např. s Brněnským souborem lidových nástrojů (BROLN). Věnuje se také sběratelské činnosti moravských lidových písní. Nahrává i se soubory z oblasti vážné hudby, jako je např. Státní filharmonie Brno, Pražská komorní filharmonie nebo soubor Virtuosi di Praga. Spolupracuje s hudebním skladatelem a pedagogem Milošem Štědroněm a zpěvačkou Idou Kelarovou.

Významná je její činnost na poli experimentálního folku, kdy se pokouší o fúze moravského folklóru s jinými směry či žánry populární hudby. V roce 1993 založila s jazzovým klavíristou a skladatelem Emilem Viklickým a primášem folklórního souboru Hradišťan Jiřím Pavlicou volné muzikantské seskupeni Ad lib Moravia. S Emilem Viklickým a jeho jazzovým triem pak vystupuje pravidelně doma i v zahraničí. Natočila s ním několik CD u nás i v zahraničí. Jedná se o zajímavý hudební experiment, který slučuje zvuk klasického jazzového tria s folklórním zvukem cimbálu.

Více na: www.zuzanalapcikova.com

Pořadatel si vyhrazuje právo kdykoli změnit ceny v síti TICKETPRO, a to bez udání důvodu. U rezervací platí cena platná v momentě úhrady. Změna programu, termínu a místa konání vyhrazena.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Přidat nový termín
Hudební kluby - Praha 5 Akce v MČ Praha 5

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Zuzana Lapčíková a...

Restaurant a hotel NebozízekPraha (592 metrů)

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (962 metrů)

The Golden Wheel HotelPraha (1 256 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (793 m)
Karlův most Karlův most Praha 1 (1 070 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (420 m)