Přejít na stránky Ticketpro.cz

Paco De Lucia

Adresa:

Praha 1, Štepánská 61

Termín: 26.6.2012

26červen čtvrtek 01:00

Žánr: koncertyinstrumentáljazzbluesfilm


Jeden z největších žijících světových hudebníků, fenomenální španělský kytarista Paco de Lucia, se vrátí 26.června do Prahy. Ve Velkém sále Lucerny vystoupí s výjimečnou sedmičlennou doprovodnou skupinou,

PACO DE LUCIA

Země: Španělsko

obsazení*:
Paco de Lucia – kytara
Antonio Sanchez – 2. kytara
Antonio Serrano – klávesy, harmonika
Alain Perez – baskytara
Piranha - perkuse, cajon
Duquende – zpěv
David de Jacoba – zpěv
Farruco – tanec

Jeden z největších žijících světových hudebníků, fenomenální španělský kytarista Paco de Lucia, se vrátí 26.června do Prahy. Ve Velkém sále Lucerny vystoupí s výjimečnou sedmičlennou doprovodnou skupinou, v níž vynikají především strhující zpěvák Duquende a virtuózní tanečník Farruco, vnuk největšího romského tanečníka El Farruca, zakladatele legendárního andaluského tanečního rodu. Letos pětašedesátiletý Paco de Lucia flamenco proslavil po celém světě, aniž by ho zbavil andaluské identity a syrového temperamentu. I ve velkých koncertních síních dokáže navodit intimní, emocemipraskající atmosféru, vystupňovat ji do hraničních mezí smyslnosti a v posluchačích zapálit oheň. Paco de Lucia natočil celou řadu vynikajících desek, mimo jiné s kytaristou Larry Coryelem nebo pianistou Chickem Coreou. Koncertní spolupráce s kytarovými velikány – Johnem McLaughlinem a Al Di Meolou - a jejich živá alba patří k vrcholným instrumentálním zážitkům 21. století. Mistrovská kytara Paca de Lucii zní také v mnoha filmech Carlose Saury a můžeme ho vidět a slyšet i ve Vicki Cristina Barcelona v režii Woody Allena. Je držitelem několika čestných doktorátů na prestižních hudebních universitách a v rodném městě Algeciras poblíž Cádizu mu místní postavili sochu.

Francii symbolizuje šanson, Ameriku jazz a blues, Afriku bubeníci a sluncem rozpálenou jihošpanělskou Andalusii flamenco. Spisovatel Federico García Lorca o něm napsal: „Pro nás Andalusany zřídka existuje střední poloha. Andalusan se buď dovolává hvězd, nebo líbá prach na cestě. Střední polohu nezná. Tu prospí. Nejsilnějším rysem našeho fl amenca je patos ukrytý v písních cante jondo, který ale může být neznalému k smíchu.“ Flamenco představuje dokonalý hudební hybrid se zastřeným původem, bohatým na vnější vlivy: arabské, indické, středomořské, africké nebo kubánské. Svobodomyslnost s hrdostí mu do kolébky vložili především Romové a milostnou poetiku, hlubokou vroucnost a stesk sefardští Židé. Zatímco zpěváci a tanečníci do flamenca otiskují vlastní osobnost, přemítání o životě a nahlížejí tak do své duše, kytaristé sdělují, co v ní našli.
Paco de Lucia pochází z hudební rodiny a vlastně se jmenuje Francisco Sánchez Goméz. Od útlého mládí patřil k vyhledávaným kytaristům a v jednadvaceti letech začal doprovázet nejlepšího zpěváka 20. století, živelného romského rebela El Camaróna de la Isla. Natočili spolu deset zásadních alb, a když El Camarón v roce 1992 zemřel, flamenco díky oběma už dávno překročilo hranice Španělska.
Paco de Lucia tehdy prohlásil: „Když jsem byl mladý, uvědomil jsem si, že flamenco je jazyk, jehož slovník má deset slov. A moje teorie byla, že se dá rozšířit, aby jich měl tisíc, pokud se dodrží jeho duch, esence, charakter, osobnost.“ Jako první pak fl amenco uvedl do divadelních sálů, spojil se s doprovodnou skupinou, jejíž rytmiku tvořil do té doby neznámý peruánský cajon a zanesl do něho klasiku, latinskoamerické rytmy a jazzovou improvizaci. Dosud poslední album Cositas Buenas vydal před šesti lety (nové vyjde letos) a ze záznamu tu zní cante jondo El Camaróna, který si na sklonku života vychoval nástupce: Duquende je dnes všeobecně považován za neméně fantastického a vlivného zpěváka. Pětačtyřicetiletý hlasový fenomén s Paco de Luciou spolupracuje od roku 1997. Tanečník Farruco je vnuk největšího romského tanečníka El Farruca, zakladatele legendárního andaluského tanečního rodu. Tančí s neuvěřitelnou virtuozitou, něhou i tragičností. S pronikavým pohledem a vražedným úsměvem připomíná přírodní úkaz. „Dva a půl tisíce lidí v sále přestalo dýchat a s vypětím všech sil pozorovalo démonické pohyby jeho těla a tleskání dlaní. Připomínal tornádo, divokého andaluského býka, surový diamant z dědictví velké El Farruca,“ napsal o něm španělský tisk upozorňující rovněž na fakt, že podobně jako Paco de Lucia dokázal uvést do harmonické rovnováhy respekt k fl amencové tradici a uměleckou svobodu...


* vyhrazujeme si právo na změnu obsazení
Pořadatel si vyhrazuje právo kdykoli změnit ceny v síti TICKETPRO, a to bez udání důvodu. U rezervací platí cena platná v momentě úhrady. Změna programu, termínu a místa konání vyhrazena.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Přidat nový termín
Hudební kluby - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Paco De Lucia

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (742 metrů)

Royal Court ApartmentsPraha (823 metrů)

Tyn Yard ResidencePraha (839 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (714 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (563 m)