Milan Rastislav Štefánik / Generál-osvoboditel

Milan Rastislav Štefánik / Generál-osvoboditel

Adresa:

Praha 1, Václavské náměstí 68

Termín: 1.7.2020 31.8.2020

1čvc - 31srp celý den

Žánr: výstavyhistorie výročí československo politika praha letní výstavy 1918


Výstava se koná u příležitosti výročí 100 let od úmrtí a 140 let od narození Milana Rastislava Štefánika. 

21. července tohoto roku by Milan Rastislav Štefánik oslavil 140. narozeniny. V nedávné době také uplynulo přesně 100 let od jeho úmrtí. U příležitosti těchto výročí připravilo Slovenské národné múzeum spolu s Národním muzeem unikátní výstavu věnovanou této významné československé osobnosti.

Štefánik se jako politik a voják zásadně podílel na vzniku Československa v roce 1918. Jeho kontakty s předními politiky Francie a Itálie umožnily T. G. Masarykovi proniknout do nejvyšších politických kruhů a usnadnily cestu ke vzniku Československa. Štefánikovu vojenskou kariéru reprezentují i dva vojenské prapory zapůjčené z pařížské Invalidovny.

Většinu svého profesního života působil Štefánik jako astronom. Jeho cesty a vědecké úspěchy jsou neoddělitelnou součástí jeho života, podobně jako jeho záliba ve fotografování anebo iluzionismu.

Důležitou součástí výstavy je i Štefánikův druhý život, budování jeho kultu v období 1. Československé republiky a Slovenské republiky, ale i snaha komunistického státu na něj v národním příběhu zapomenout.

Speciální místo ve výstavě zaujímá zobrazení osudu originálních předmětů, které byly po Štefánikově smrti přeneseny z jeho pařížského bytu do Prahy a následně na Slovensko, a snaha o jejich záchranu po roce 1948. Tyto unikáty pochází ze Slovenského národného múzea, Slovenského balneologického muzea v Piešťanech a Slovenského technického muzea v Košicích.

 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Milan Rastislav...

Royal Court ApartmentsPraha (603 metrů)

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (918 metrů)

Royal Court HotelPraha (977 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (889 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (851 m)