OLD's COOL - Vzkazy z izolace

OLD's COOL - Vzkazy z izolace

Adresa:

Praha 2, Rašínovo nábřeží

Termín: 19.6.2020 17.8.2020

19čer - 17srp celý den

Žánr: výstavy


Elpida v rámci OLD’S COOL 2020 přináší výstavu velkoformátových fotografií VZKAZY Z IZOLACE fotografky Bet Orten a stylistky Veroniky Ruppert. Nikdo dopředu netušil, že nás v polovině března zasáhne něco tak šokujícího, nastal nouzový stav. Některým lidem se obrátil život naruby, jiným se zcela zastavil. Nejohroženější skupinou se stali senioři nad 70 let, kterým bylo doporučeno nevycházet z domů.

Oproti všeobecnému očekávání se však senioři se situací poprali velmi dobře. I díky svým životním zkušenostem, které získali při mnohdy daleko těžších životních zkouškách. A byl to právě nadhled osmi vybraných seniorů, který se stal předlohou vystavovaných fotografií. Výstava ukazuje realitu uplynulých nevšedních dní z pohledu seniorů. Kdo očekává smutek, obavy a strach, mýlí se. Fotografie jsou plné optimismu, naděje a potřeby žít dál, jako dřív, což dokazují i slova seniorů, kteří jsou tvářemi letošní výstavy OLD’s COOL. „Mám teď takový systém, že jsem si vytvořil seznam věcí, které je doma potřeba udělat a postupně je vykonávám, abych se zabavil. Už mi zbývá jen uklidit ve sklepě…” vysvětluje pan Zdeněk. Pan Emanuel prožívá karanténu společně se svou manželkou Milenou: „je pro mě důležité, že jsme dva, jsme už 54 let spolu a za každý jeden den jsem vděčný, že jsme ten dar dostali.

Ve dvou se všechno snáší mnohem lépe.“ Velkou optimistkou je i paní Květa: „zažila jsem horší věci než tuhle karanténu. Zemřel mi mladý manžel, zemřel mi syn, zažila jsem konec války, měnovou reformu, když jsme neměli na jídlo, osmašedesátej a tak dále. Život je už takový, a přesto přese všechno je krásný.“ To a mnoho dalšího vás čeká na výstavě Vzkazy z izolace. Jedinečný postoj seniorů a způsob, jak se se situací vypořádali. Tvorba úspěšné mladé fotografky Bet Orten osciluje na pomezí módní fotografie, dokumentu, portrétu i krajinné tvorby. Její fotografie působí jako poetické obrazy. V současné době žije a tvoří v Praze. Výstava Vzkazy z izolace je jejím šestým autorským projektem, který v rámci mezigenerační kampaně OLD’s COOL připravuje s Elpidou. Veronika Ruppert, novinářka, dramaturgyně a moderátorka Českého rozhlasu, Radia Wave. Stejně jako Bet spolupracuje s Elpidou již šestým rokem.

„Na rozdíl od předchozích výstav, ve kterých jsme často ztvárňovali sny, očekávání a přání seniorů, se tentokrát soustředíme na realitu života tady a teď,“ popisuje projekt. Elpida Elpida znamená řecky naděje. Je to také jméno organizace, která už od roku 2002 pomáhá seniorům stát se sebevědomou a respektovanou součástí společnosti. V duchu motta OLD’s COOL mění pohled na stáří. Provozuje vzdělávací a kulturní Centrum Elpida pro seniory z celé Prahy a krizovou Linku seniorů 800 200 007. Vydává časopis Vital. Založila značku Ponožky od babičky a realizuje řadu mezigeneračních projektů.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

14čer - 31procelý den

Andy Warhol

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

14kvě - 15kvěcelý den

1dub - 31procelý den

Alfons Mucha

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

Ubytování v okolí akce OLD's COOL - Vzkazy z...

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (882 metrů)

Union Hotel PraguePraha (896 metrů)

Royal Court HotelPraha (1 102 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Novoměstská radnice v Praze Novoměstská radnice v Praze Praha 2 (1 031 m)
Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (1 296 m)
Hermitage Hotel Prague Hermitage Hotel Prague Praha 2 (320 m)