Přejít na stránky Ticketpro.cz

Barokní podvečery 2012: Super Theme Regium

Adresa:

Praha 1, Jilská ul.

Termín: 7.5.2012

7květen čtvrtek 01:00

Žánr: festival


12. cyklus koncertů staré hudby

Barokní podvečery

12. cyklus koncertů staré hudby

Královská hostina

V letošním roce se Barokní podvečery zaměří na oslavu výročí narození Fridricha II. Velikého (1712–1768), pruského krále a braniborského kurfiřta, největšího vojevůdce 18. století a nejlepšího flétnisty mezi králi. V roce 1740, kdy byl Fridrich II. korunován pruským králem, měl za sebou dvacet let hudebních studií. Jeho velkou vášní se po setkání s flétnovým virtuózem Johannem Joachimem Quantzem stala hra na příčnou flétnu. Fridrich si najal vlastní orchestr, ve kterém hráli známí hudebníci a skladatelé jako bratři Graunové, Carl Philipp Emanuel Bach, český houslový virtuóz František Benda nebo již zmíněný Quantz, králův učitel. Ne náhodou se přihodilo právě u Fridrichova dvora, že zaujetím osobní emocionalitou se galantní styl vyvinul v tzv. Empfindsamer Stil (citový styl), někdy uváděný dokonce jako preromantismus v hudbě.

Na koncertech jarní řady zazní kromě královských flétnových koncertů také výběr ve své době nejmodernějších i nejmódnějších hudebních kompozic, pohrávajících si s nově objevenou „procítěností“ stejně jako s galantní melodickou virtuozitou.

Super Thema Regium

Královské téma pro Bachovu Hudební obětinu

(Johann Sebastian Bach, Wilhelm Friedemann a Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Gottlieb Janitsch)

účinkují:

Collegium Marianum

Jana Semerádová – flauto traverso, umělecká vedoucí

Koncert se koná ve spolupráci s Klášterem dominikánů Praha.

Soubor Collegium Marianum

umělecká vedoucí a dramaturg: Jana Semerádová

Pražský soubor Collegium Marianum se od svého založení v roce 1997 cíleně zaměřuje na znovuoživování hudby 17. a 18. století. Jako jeden z mála profesionálních souborů tohoto zaměření v ČR má na svém repertoáru nejen koncertní díla s důrazem na autory české či působící ve střední Evropě, ale pravidelně se věnuje i scénickým projektům. Collegium Marianum působí pod uměleckým vedením flétnistky Jany Semerádové, renomované sólistky předních evropských orchestrů, jejíž aktivní badatelská činnost – soubor každoročněuvádíněkolik novodobých premiér –a studium barokní gestiky, deklamace a tance umožnila postupně rozšířit profil souboru. Své nevšední dramaturgie nezřídka staví na propojení hudebního a dramatického umění, které ráda zasazuje do autentického prostředí barokních paláců a chrámů. Soubor úzce spolupracuje s významnými evropskými choreografy, režiséry či sólisty a dirigenty jako například Benjamin Lazar, Jean-Denis Monory, Gudrun Skamletz, Sergio Azzolini, François Fernandez, Peter Kooij, Hana Blažíková či Damien Guillon. Soubor Collegium Marianum sbírá uznání zahraniční i české odborné kritiky a jeho koncerty jsou pravidelně zaznamenávány Českou televizí, Českým rozhlasem a rozhlasovými stanicemi vzahraničí. Vystoupení souboru na festivalech a prestižních pódiích jako např. Tage Alter Musik Regensburg, Bachfest Leipzig, Potsdam Festspiele, Festival de Sablé, Mozartfest, Pražské jaro, Concentus Moraviae, Bolzano Festival, Mitte Europa čiPalau Música Barcelona byla přijata s velkým úspěchem. V roce 2008 soubor zahájil spolupráci s hudebním vydavatelstvím Supraphon, které v rámci řady Hudba Prahy 18. století vydalo již čtyři nahrávky: J. J. I. Brentner – Koncerty a árie, Rorate coeli – Advent a Vánoce v barokní Praze, F. Jiránek – Concerti(RRI Editor’s choice) a J. D. Zelenka – Sepolcri (Tip Harmonie).Collegium Marianum se v roce 2009 stalo nositelem ocenění za zásluhy o kvalitu a šíření české hudby, které uděluje česká sekce Mezinárodní hudební rady UNESCO.

Pořadatel si vyhrazuje právo kdykoli změnit ceny v síti TICKETPRO, a to bez udání důvodu. U rezervací platí cena platná v momentě úhrady. Změna programu, termínu a místa konání vyhrazena.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Přidat nový termín
Hudební kluby - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

29březen pátek 18:30

29březen pátek 19:00

29březen pátek 19:30

Ubytování v okolí akce Barokní podvečery...

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (308 metrů)

The Emblem HotelPraha (357 metrů)

ValentinskaPraha (365 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Staroměstské náměstí Staroměstské náměstí Praha 1 (294 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (331 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (270 m)