Přejít na stránky Ticketpro.cz

JMW 2012: Red Baraat (USA)

Adresa:

PRAHA 1, Národní 20

Termín: 21.5.2012

21květen čtvrtek 01:00

Žánr: Hiphoprockpopfolkreggaeinstrumentálfestivaljazzworld musichip hopsoutěžmuzikálfilm


Je tomu jen něco málo přes tři roky, co si průkopnická dhol'n'brass kapela RED BARAAT z Brooklynu získala jméno jako jedna z nejlepších naživo hrajících kapel na světě. V

RED BARAAT

Je tomu jen něco málo přes tři roky, co si průkopnická dhol'n'brass kapela RED BARAAT z Brooklynu získala jméno jako jedna z nejlepších naživo hrajících kapel na světě. Vede ji Sunny Jain, hráč na indický buben dhol. Kromě severoindického dholu – oboustranného soudkovitého bubnu zavěšeného přes rameno - doplňují dále devítičlenný soubor bicí, perkuse, suzafon a pět dalších žesťů. Toto nástrojové složení produkuje nakažlivý severoindický rytmus bhangra s příměsí především funku, go-go, latiny a jazzu. Sunny Jain se skupinou Red Baraat zkrátka stvořil a definoval naprosto osobitý vlastní zvuk.

Baraat znamená v hindštině svatební průvod. Severoindickým zvykem je, že si ve svatební den ženich jede pro nevěstu do jejího domova na krásně ozdobeném koni za doprovodu rodiny a přátel.

Zvuk kapely je neskutečně působivý, uchovává si unikátnost a obdivuhodnou kvalitu. Na Red Baraat můžete narazit jak na neohlášeném a rozpáleném sklepním večírku v jejich domovském Brooklynu, tak na prknech Barbicanu, na jazzovém festivalu v Montrealu či v Lincolnově centru. O kapele najdete pochvalné zmínky například v časopisech New Yorker, NPR, Wall Street Journal, Songlines či National Geographic. Příznivci kapely jsou tak různí, jako kapela sama. Red Baraat zapracovali do svého konceptu spoustu globálních vlivů, smísili je a teď je vyvážejí v brooklynském duchu zpátky do světa.

Od svého vzniku v roce 2008 se kapela Red Baraat zaskvěla na akcích jako byly globalFEST, Montreal Jazz Festival, Sunfest, Chicago World Music Festival, Madison World Music Festival, New Orleans Jazz Festival, Pori Jazz Festival (Finsko), Molde Jazz Festival (Norsko) a Chicago Folks amp; Roots Festival , hráli na pódiích Lincolnova či Kennedyho centra. Nahráli úspěšnou ústřední píseň k filmu The Yes Men Fix the World, a v roce 2009 vystoupili v New Yorku na akci Mercedes-Benz Fashion Week při přehlídce modelů značky Ports 1961.

RED BARAAT
Sunny Jain - dhol / mc
Rohin Khemani - perkuse
Tomas Fujiwara – bicí
Mike Bomwell – sopránsaxofon
Alex Hamlin - barytonsaxofon
Sonny Singh - trubka / vokály
MiWi La Lupa - basová trubka / vokály
Ernest Stuart - pozoun
John Altieri - suzafon / rap

SUNNY JAIN - dhol, mc
Jako profesionální hudebník vystoupil Sunny Jain poprvé se svým nástrojem na historicky první indické broadwayské show v roce 2004 v projektu nazvaném Bombay Dreams. následovala vystoupení se Sarinou Jainovou („indickou Jane Fondovou“), slavnou instruktorkou fitness ve stylu masala bhangra, s jazzovou legendou Dewey Redmanem, doprovodili ho Asha Puthli a Cucu Diamantes z latinofunkové kapely Yerba Buena. Sunnyho hollywoodským debutem byl film Accidental Husband, kde hrál na dhol, a kde se v hlavních hereckých rolích objevili Uma Thurman, Colin Firth a Isabella Rossellini. Vrcholem nástupu kariéry bylo roku 2007 zlomové vystoupení se slavnou sufijskou rockovou skupinou Junoon na koncertě pořádaném u příležitosti předávání Nobelových cen v norském Oslu. Sunny si také připsal na dlouhý seznam úspěchů role jazzového bubeníka a skladatele, v nichž se objevil vedle osobností jakými jsou Kiran Ahluwalia, Joey Baron, Kenny Barron, Marc Cary, Samir Chatterjee, Kyle Eastwood, Roy Hargrove, Norah Jones, Q-Tip a Martha Wainwright. Roku 2002 byl ministerstvem zahraničí USA a Centrem J.F. Kennedyho jmenován jazzovým vyslancem a následně obdržel v letech 2003 a 2005 ocenění v soutěži Arts International Award. Roku 2006 jej angažoval soubor Chamber Music America, roku 2008 dostal od Nadace Aarona Coplanda zakázku na vytvoření a realizaci nové hudby. Sunny je také autorem dvou učebnic hry na bicí nástroje (vydaných u Alfred Publishing), jedna z nichž je zaměřená na využití indické rytmizace a herního pojetí pro bicí sestavu.

ROHIN KHEMANI – perkuse
Rohin Khemani pochází z kanadské Ottawy. S hudbou se seznámil přes klasické housle, na které hrál na recitálech a ve studentských orchestrech od šesti let až do doby studií na kanadské Královské konzervatoři. Smyčec ovšem nakonec zlomil, housle spálil a doma ve sklepě začal hrát na bubny podle vzoru Fugazi, 60s Miles a Beatles. Šel na uměleckou školu…dokonce dvakrát! Mezi jeho učiteli byli například Max Roach, Kenwood Dennard, Manu Katche, John Riley, Yusef Lateef, David Liebman či tablový virtuóz, pandita Samir Chatterjee.

TOMAS FUJIWARA – bicí
Tomas Fujiwara se narodil a vyrůstal v Bostonu ve státě Massachusetts. Hudebním světem jej zde provedl legendární bubeník a pedagog Alan Dawson. Nyní má svůj vlastní kvintet s názvem Tomas Fujiwara amp; The Hook Up, pro který skládá (debutové album Actionspeak vyšlo v září 2010 u vydavatelství 482 Music). V uskupení dua s ním dále spolupracuje Taylor Ho Bynum (v dubnu 2010 společně vydali album Stepwise u Nottwo Records), a konečně je činný i v kvartetu Thirteenth Assembly. Jako sideman vystupuje v souborech, které vedli mimo jiných například Taylor Ho Bynum, Mary Halvorson, Matana Roberts, Amir ElSaffar a Matt Mitchell. Mezi roky 2000-2005 se Tomas zúčastnil velkých turné i menších newyorských vystoupení s broadwayským hitem STOMP.

ARUN LUTHRA – sopránsaxofon
Arun Luthra se narodil v Massachusetts indickému otci a britské matce. Své formální hudební vzdělání započal v devíti letech v Belgii, kde studoval hru na klasickou kytaru. Posléze přešel na saxofon jako první nástroj. Vystupoval i nahrával s mnoha jazzovými hudebními velikány, jakými jsou například afrokubánští, brazilští a popoví umělci, mezi jinými Billy Harper, Kenny Garrett, Zé Renato, Temptations, Four Tops, Frankie Valli, Bobby Short a Bernard Purdie. Luthra také vede svůj vlastní kvartet, s kterým vydal dvě alba v roli vedoucího hráče; studoval či vystupoval s významnými indickými mistry klasické hudby jako jsou pandita Trichy Sankaran, pandita Samir Chatterjee, Krishnan Lalgudi amp; Vijayalakshmi Lalgudi, pandita Karaikudi Subramaniam a Steve Gorn. Luthra je rovněž členem profesorského sboru na své alma mater, The New School for Jazz amp; Contemporary Music, kde působí i další velikáni jazzu a world music jako Reggie Workman, Joe Chambers, Junior Mance či Bobby Sanabria.

MIKE BOMWELL - barytonsaxofon
Michael Bomwell pochází z města Canandaigua v oblasti New Yorku. Na koncertech s ním hráli významní muzikanti, například David Liebman, Clarence Clemons, Sandy Duncan, Charli Persip, Edison Woods, Olivia Newton-John, Ken Peplowski a Motor City Horns. Aktuálně vystupuje v New Yorku a okolí se zpěvákem a pianistou ze skupiny Broadway’s Movin’ Out, Henry Haidem, ve své kapele Glass Houses, kde vytrubuje klasická sóla Billyho Joela, která všichni dobře znáte a která jste si oblíbili

SONNY SINGH – trubka, vokály
První angažmá získal Sonny Singh už jako malý chlapec v severní Karolíně, když zpíval a hrál na harmonium v gurdvárách, sikhských svatyních, kde se scházejí příslušníci sikhské komunity ke společným pobožnostem. V devíti letech začal hrát na trubku a od té doby se pohybuje v kapelách nejrůznějších žánrů, včetně rocku, ska/reggae, indického fusion, funku a hip hopu. V arizonském Tucsonu se stal spoluzakladatelem a frontmanem populární ska kapely Turban Jones, která působila mezi roky 1997-2001 a vydala dvě alba původních skladeb. V roce 2003 se Sonny v New Yorku podílel na vzniku úspěšné a známé politicko rockové a žánrově pestré kapely Outernational, kde zpíval a hrál na trubku, na dhol a harmonium až do dubna 2008. Ve stejné době vystupoval i se známými umělci, jakými byli například Tom Morello, Ozomatli, Serj Tankian, Michael Franti a Spearhead, Talvin Singh, DJ Spooky. Zúčastnilo se rovněž monstrózní zábavné putovní show Vans Warped Tour. Kapela podepsala spolupráci s Warner Brothers Records a nahrála čtrnáct písní pro debutové album, které produkoval Tom Morello. Sonny má rovněž více než desetiletou zkušenost coby komunitní organizátor a pedagog, pravidelně pořádá dílny a školení o řízení takových projektů a společenských změnách.

MIWI LA LUPA – basová trubka
Michael Williams alias MiWi la Lupa je absolventem Eastmanovy hudební školy v oboru pozoun a basová trubka. Vystupoval a nahrával s kapelami a hráči, jakými byli například Charlie Hunter, Spoon, Antibalas, Mike Gordon Band a Mocean Worker, objevil se v show Davida Lettermana, kde byli také Findlay Brown, Noah and the Whale, Nublu Orchestra, Kenny Wolleson, Michael Leonhart, Donny McCaslin, MMW a Brazilian Girls.

SMOOTA – pozoun
Dave 'Smoota' Smith v současné době hraje v broadwayském muzikálu „Fela!“ se skupinou Antibalas a s R amp;B kapelou označovanou jako dirty gospel band Rev. Vince Anderson amp; the Love Choir. Na oslavách halloweenu v roce 2009 se připojil k Sharon Jonesové a členům kapely Dap-Kings, aby jim pomohl udělat cover verzi alba Rolling Stones Exile on Main Street. Hrou na pozoun doplnil též díl nového seriálu z produkce HBO s názvem Treme o neworleanských jazzových hudebnících od tvůrců pořadu Wire. V únoru 2010 hrál Dave Smith na pozoun v operní divadelní verzi trháku z žánru „blaxploatace“ od Melvina Van Peeblese, Sweet Sweetback's Baadasssss Song; režii měl Van Peebles, hudbu dodali Burnt Sugar the Arkestra Chamber. V posledních několika letech také vystupuje nebo nahrává, přičemž mezi jeho kolegy jsou například Spoon, Bebel Gilberto, Akron/Family, Chin Chin, El-P, Pharoahe Monch, Little Annie, Bogmen a další. Smith má instrumentální kapelu Perfect Man a v brzké době se objeví album Fetishes, debutový popový projekt Serge Gainsbourg meets Shuggie Otis.

JOHN ALTIERI – suzafon, rap
Hráč na suzafon a tubu John Altieri vystupuje jako sólista, v komorních obsazeních i velkých orchestrech v Japonsku, Evropě, Mexiku, Kanadě a Spojených státech. Je členem významných uskupení, mimo jiných například Huis Ten-Bosch Quintet (Nagasaki, Japonsko), Alarm Will Sound, Tucson Brassworks, Bang On A Can Marathon a Mass Moca, a má tu čest být prvním tubistou na světě, který si jako sólista zahrál v létě roku 2002 na Bowdoinově festivalu, poprvé od jeho vzniku v roce 1975. Altieri je také vyhledávaným skladatelem a dirigentem s dlouhou řádkou profesních úspěchů.
Pořadatel si vyhrazuje právo kdykoli změnit ceny v síti TICKETPRO, a to bez udání důvodu. U rezervací platí cena platná v momentě úhrady. Změna programu, termínu a místa konání vyhrazena.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Přidat nový termín
Hudební kluby - PRAHA 1 Akce v MČ PRAHA 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce JMW 2012: Red Baraat...

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (494 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (550 metrů)

ValentinskaPraha (616 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (360 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (27 m)