Fenomén Karel Hynek Mácha opět na jevišti Nové scény Národního divadla. Básníkova nejznámějšího díla se tentokrát ujal David Prachař jako režisér a Václav Kuneš se souborem 420PEOPLE jako choreograf večera. V netradičním zpracování stěžejního díla tuzemského romantismu se objeví také Jan Kačer z Činohry ND.

Máj | Premiéra 19.3., repríza 25.4. | 20:00 | Nová scéna ND

Autoři David Prachař a Václav Kuneš představí Máchův Máj jako tanečně činoherní koncept,který bude v dosavadní tvorbě souboru 420PEOPLE,etablovaného doposud v žánru současného tance,výjimečný. Oba tvůrci budou v představení účinkovat a po sobě i ostatních chtějí,aby se v Máchově adaptaci setkalo a prolnulo co nejvíce uměleckých řemesel. Máj bude tančen,hrán,zpíván a recitován. Diváci se tak mohou těšit na známé tváře v netradičních uměleckých rolích.

Jak moc známe Máj? Všichni jsme jistě schopni rozpomenout si na první verše,zvolat Hynku,Viléme,Jarmilo! Ale dál? Dokážeme si uvědomit obsah,detaily,zachytit jeho náladu a uvědomit si přesahy,které toto nadčasové dílo připouští? Inscenátoři k jeho odkazu chtějí přistupovat zodpovědně: „S Davidem Prachařem již tři roky mluvíme o tom, že by stálo za to udělat společný projekt. David má rád tanec a pohyb, já hledám další obohacující prostředky k současnému tanečnímu představení,“ komentuje Václav Kuneš vznik inscenace Máj.

Text budeme respektovat v celém jeho znění, i když se nebudeme bránit práce s ním a našemu vlastnímu pojetí a výkladu,“ doplňuje David Prachař. Můžeme se tedy těšit na plnohodnotné setkání s krásou Máchových veršů, interpretaci činoherní i taneční, zpěv a hudební doprovod živě z jeviště (P. Fajt, O. Anděra). Prioritou však samozřejmě zůstává současný přístup a dynamické moderní divadlo – i když: „Oba jsme vlastně takoví romantikové, ač si to třeba nechceme moc připouštět“, usmívá se Václav Kuneš.

V Máchově básni nalezli oba tvůrci námět,který vyhovoval jejich inscenačním pohledům: jak tomu činohernímu,tak tanečnímu. V rámci Národního divadla fungují všechny složky,nyní vzniká příležitost je promíchat,navíc Nová scéna,kde bude představení uváděno,je prostor experimentální: je to ideální místo pro taková setkání. Dost prozradí i obsazení „hlavních rolí“ Máje tanečníky (členové 420PEOPLE), herci (členové činohry ND) a dvěma hudebníky.

Rytmus básně je velmi taneční,“ vysvětluje Václav Kuneš, proč v Máji nachází inspiraci, „tancem určitě nebudeme vyjadřovat děj, spíše zachycovat atmosféru a náladu díla.“

Karel Hynek Mácha,český básník romantické epochy,je řazen k zakladatelům novodobé české poezie. Jeho nejznámější lyrickoepické dílo Máj je zpracováno jedinečným stylem; jde o osobní zpověď rozebírající základní otázky lidské existence. V Máji je přetřásána hrůzná osudová vina hrdinů,již se nelze ubránit. Mácha tak vyjadřuje svou rozervanost,deziluzi,hledá odpovědi na metafyzické otázky o věčnosti a času,o životě i smrti. Téma zpracovává brilantně,s bohatou obrazností a hudebností verše.

David Prachař s Václavem Kunešem se pracovně střetli již v minulém roce při realizaci slavnostního zakončení  Oslav 20. Výročí Kyliánovy videotéky v Praze. Kuneš a 420PEOPLE slavnostní večer Různé břehy připravovali,v rámci programu vystoupil i David Prachař.

Literární náměty jsou nejčastějším zdrojem Kunešovy choreografické inspirace. Nicméně zatím šlo vždy o literaturu světovou. To,že se nyní obrátil k tématu ryze českému je skrytým pokračováním vize,vetknuté i v názvu tohoto souboru současného tance 420PEOPLE (nápovědou je znaménko +před číslovkou).

Inscenace vzniká v koprodukci 420PEOPLE, Nové scény ND a Činohry ND.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Máj

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (448 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (638 metrů)

ValentinskaPraha (709 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (87 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (315 m)