Snake eyes - výstava ilustrací

Snake eyes - výstava ilustrací

Adresa:

Praha 1, Staroměstské náměstí 4/1

Termín: 5.2.2020 29.2.2020
Vstupné:

zdarma

5úno - 29úno celý den

Žánr: výstavy


Výstava ilustrací: Snake eyes 5.2.2020 – 29.2.2020

Snake eyes nazvaná výstava ilustrací dvou mladých umělců proběhne v prostorách Skautského institutu

Dvoje hadí oči, dvě vržené kostky, dva ilustrátoři, co mají po dvou letech druhou výstavu.
Mára Čmára a Martina Fischmeister, nová generace české ilustrátorské scény, pořádají společnou výstavu ve stylových prostorách Skautského institutu. K vidění budou printy ilustrací v moderním, ale určitě ne mainstreamovém pojetí ilustrátorů. Jejich styl, ať každý sám o sobě originální, spojuje jednoznačně oku lahodící barevnost, kvalitní kresba a technické zpracování a v neposlední řadě také originálně uchopenými tématy.

Snake eyes, jedinečná kombinace hodu hracích kostek, při kterém padnou dvě jedničky, stejně tak jako jedinečná výstava dvou mladých neokoukaných ilustrátorů. Výstavy ilustrací nebývají tak běžné jako například výstavy klasických obrazů, i proto se Mára Čmára spolu s Martinou Fischmeister rozhodli uspořádat svoji vlastní výstavu. Jako místo zvolili otevřený prostor Skautského institutu, jenž bývá typickým útočištěm studentů a místních, přímo v centru Prahy.

V podobném duchu se již o výstavě vyjádřili i na stránkách Czech Illustrators (www.czechillustrators.cz): „Ilustrátorských dvojic u nás moc není, takže o důvod víc se na tuhle fresh parádu přijít podívat.“ A i známá česká umělkyně Toybox na svém Facebooku doporučila tuto výstavu se slovy: „Jsou to oba představitelé současné digitální kresby v tom nejlepším slova smyslu.“

I přes svou zatím krátkou kariéru nejsou v žádném případě bez zkušeností. Oba byli například finalisté speciální soutěže pro ilustrátory RAW Art Wrestling pořádané studiem DRAWetc. Tato soutěž probíhá netradiční formou live „battlů“ mezi vybranými umělci, kteří se dostali přes kvalifikační a semifinálová kola soutěže. Účast ve finále mezi ostatními profesionály není rozhodně samozřejmostí.

Martina Fichmeister je také držitelkou ocenění Top Talent od Adobe Design Achievement Awards 2019 v kategorii Ilustrace. Její práci okomentovala například již zmíněná Toybox: „Pro práce Martiny Fischmeister se nejvíce hodí slova „cool digital“. Její ilustrace rozhodně reprezentují trend v současné české ilustraci: povšimněte si živých barev, které září skrz monitory a stejně tak magazínové stránky. Martina má silnou kresbu a sebevědomě zachází s digitálními štětci. Je freerider mezi médii a její styl se hodí na různé zakázky.“

Ve Skautském institutu budou vystaveny na dvě desítky děl obou autorů reflektující jejich tvorbu za uplynulý rok 2019, ve kterém se ilustraci věnovali naplno. Jejich díla doprovázela příběhy ve fantasy knihách, články v magazínech a nespočet dalších projektů jichž byli součástí.

Vernisáž se koná 5. února od 19 hodin a samotná výstava potrvá do 29. února.

Martina Fischmeister, (*1995 v Praze) vystudovala malbu a grafiku na Art&Design Institutu v Praze. Ve své tvorbě se zajímá o vztahy člověka s přírodou a mimo jiné ji inspirují povídky. Její ilustrace vycházejí v novinách Právo, nebo se s nimi můžete setkat například v knihách: Divočina, Volba a Revoluce.

MÁRA ČMÁRA pravým jménem Marek Kulhavý (*1993 v Praze) je ilustrátor a komiksový tvůrce, jehož tvorba se vyznačuje především výraznými barvami a užíváním analogových technik v kombinaci s digitálním zpracováním. S jeho prací se můžete setkat například v magazínu RedWay.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

14čer - 31procelý den

Andy Warhol

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

14kvě - 15kvěcelý den

1dub - 31procelý den

Alfons Mucha

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

Ubytování v okolí akce Snake eyes - výstava...

The Emblem HotelPraha (141 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (230 metrů)

ValentinskaPraha (233 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (87 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (527 m)