Raumplan a současná architektura

Raumplan a současná architektura

Adresa:

Praha 1, Betlémské náměstí 5

Termín: 27.3.2020 10.5.2020

27bře - 10kvě celý den

Žánr: výstavyumění architektura funkcionalismus raumplan výročí praha jarní výstavy

Umělci: Adolf Loos


„Moje architektura vůbec není koncipována v plánech, nýbrž v prostorech. Nenavrhuji žádné půdorysy, fasády, řezy. Navrhuji prostory. U mne jde pouze o související kontinuální prostory.“

Loosova originální koncepce interiéru, tzv. Raumplan (prostorový plán), představovala ”nové prostorové řešení obývacích místností a to nikoliv v ploše (…) podle pater”. Je založena na dramatickém odstupňování výšek jednotlivých místností podle jejich funkce i symbolického významu, komponovaných kolem ústředního schodiště. Umožňuje jak vzájemné pohledové propojení místností a hru s prostorovými iluzemi, tak i maximální využití vnitřního prostoru domu. Místnosti umístěné v různých horizontálních úrovních jsou navzájem propojeny několika stupínky schodů.

Poprvé Loos použil Raumplan ve schodišťovém vestibulu vídeňského obchodního domu Goldman & Salatsch. Svou převratnou myšlenku dále rozvíjel v realizacích vídeňských rodinných domů, jako např. ve vile Moller či vile Scheu. V jídelně vily Rufer zvýraznil intimitu jídelny v poměru k přilehlému salonu tím, že zvýšil úroveň její podlahy o několik schodišťových stupňů. K vyspělým příkladům Raumplanu se řadí interiér domu Tristana Tzary v Paříži a nerealizovaný projekt domu pro Josephinu Bakerovou.

Loos prostřednictvím raumplanu formuluje zcela nový pohled na vnitřní prostor a uspořádání místností z hlediska jeho trojrozměrnosti. Interiéry obytných domů navržených vídeňským architektem jsou často tvořeny místnostmi, které pronikají jedna do druhé, rozčleněny do několika úrovní. Společně vytvářejí otevřený a plynulý prostor. Loos byl ve své pařížské éře velmi zaujatý ideou trojrozměrné architektury. Jeho rodinné domy jsou navrženy se střídanými úrovněmi jednotlivých prostorů, schodiště jsou někdy značně komplikovanými útvary. Vzájemná souvislost a vazba prostorů zdůrazňuje jejich průhlednost.

Výstava připravená u příležitosti výročí 150 let od narození Adolfa Loose se zaměří jak na prezentaci hlavních realizací a projektů A. Loose, tak i na ozvěny konceptu Raumplanu v tvorbě zahraničních architektů.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

29březen pátek 19:30

Cirk La Putyka K

, Bubenské nábřeží 306/13 Divadlo

23úno - 30břecelý den

Dům a zahrada

, Palachovo nám. 80 Výstava

Ubytování v okolí akce Raumplan a současná...

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (283 metrů)

ValentinskaPraha (348 metrů)

The Emblem HotelPraha (364 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Staroměstské náměstí Staroměstské náměstí Praha 1 (329 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (371 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (277 m)