Dan Materna / Česko z letadla

Dan Materna / Česko z letadla

Adresa:

Praha 13, Seydlerova 2835/4

Termín: 16.1.2020 1.3.2020
Vstupné:

80 Kč, snížené 40 Kč

16led - 1bře celý den

Žánr: výstavyumění fotografie moderní umění současné umění krajina praha zimní výstavy

Umělci: Dan Materna


Fotograf Dan Materna z mediálního domu Mafra se věnuje fotografování České republiky z letadla více než 12 let. Kolekci pestrých snímků s názvem Česko z letadla představí autor v galerii Czech Photo Centre v Nových Butovicích. Výstava téměř stovky unikátních snímků začíná 16. ledna a potrvá do 1. března. 

„Většina souborů samozřejmě vzniká cíleně. Vymyslím si téma a po domluvě s pilotem vytvoříme letový plán, a když je vhodné počasí, obletíme jednotlivá vytipovaná místa. Během přeletu samozřejmě vyhlížím z okna a hledám další nové motivy. Část fotografií tak vznikne vlastně náhodou. Například tak vznikla moje oblíbená fotografie louky za domem, která je posetá novými bazény čekajícími na své kupce. Nazývám ji, sklad bazénů‘. Nebo nedávno při návratu z fotografování kůrovcové kalamity v okolí přehrady Orlík jsem u Prahy objevil nákladními auty rozježděné stavební parcely, vlastně výtvarné dílo. Ve chvíli, kdy motiv spatřím, hned křičím do mikroportu sluchátek na pilota, ať mi udělá okruh,“ popisuje své fotografování z letadla Dan Materna. 

Většina fotografií vznikla ve spolupráci s pilotem Miroslavem Kovářem a z jeho letadel L 200 Morava imatrikulací OK-OGA, OK-OFI, OK-PLG. Dan Materna vytváří fotografie výrazně posunuté do výtvarné roviny. Využívá symetrie krajiny či neobvyklých prvků, které vytvářejí jedinečné obrazy. Na desítkách fotografií je vyobrazena krajina ve všech svých podobách. Z neobvyklého úhlu uvidíte města, civilizaci, technická díla, architekturu, události běžného života i přírodní živly. 

„Jiný by se držel pevně sedadla, Dan Materna drží pevně svůj fotoaparát – a díky tomu si pak závratné obrazy bez závrati mohou vychutnat i lidé trpící pocitem porušené rovnováhy. Hrady a zámky jako z pohádkové stavebnice. Jezera a rybníky v romantickém oparu, snové soutoky řek, ale také nekonečné zakalené plochy za povodní, vzbuzující až pohanskou bázeň; každá kapka vody má svou vlastní náladu. Obyčejná pole, na nichž záhadné obrazce vykouzlili snad sami mimozemšťané. Útočně žlutá armáda řepky, chladivá zeleň lesů, bílé zimní krajkoví, proměňující i nudné satelitní stavebnice v dotek
neskutečna. Marsu se říká rudá a Zemi modrá planeta, ale na leteckých snímcích Dana Materny má svět mnohem více barev, odstínů i stínů,“ tak popisuje snímky vedoucí kulturní rubriky MF Dnes Mirka Spáčilová. 

Dan Materna se o fotografování začal zajímat již na základní škole. Vystudoval obor fotografie na SPŠ grafické v Praze. Patří k nejlepším českým fotožurnalistům. Fotografuje pro periodika MF Dnes, Lidové noviny, Téma ve vydavatelství Mafra. Fotografie Dana Materny obdržely mnoho ocenění, včetně titulu Fotografie roku 2007 v soutěži Czech Press Photo, kdy mezinárodní porota vybrala jeho snímek Exekuce dítěte. Dan Materna je autorem obrazových publikací Tajemství českého lesa /2009/, Já, zlatý retrívr /2013/, Rok s retrívrem /2017/, Česko z letadla /2015/.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea v Praze Akce v MČ Praha 13

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Dan Materna / Česko z...

Volcano Spa HotelPraha (545 metrů)

Villa Seven HillsPraha (4.2 km)

Villa St. TropezPraha (4.2 km)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Pražský hrad Pražský hrad Praha 1 (5.9 km)
Katedrála sv. Víta Katedrála sv. Víta Praha 1 (5.9 km)
Hermitage Hotel Prague Hermitage Hotel Prague Praha 2 (5.5 km)