Galerie Villa Pellé představuje méně známou tvorbu fotografa Ladislava Sitenského. Na výstavě láká na snímky představitelů divadelní i hudební scény z období 60. let, z doby lehkého uvolnění poměrů v Československu, doplněné o vybrané koláže a abstrakce, které k Sitenského tvorbě bezpodmínečně patří. Jeho tvorba přesahuje hranice různých žánrů - portréty,města, přírodu, abstrakce - všechny však spojuje radost ze života a zachycení reality bez nadsázek a sentimentality.

„Ano, vášnivě rád fotografuji, ale možná jen proto, že na nic jiného nemám,” řekl Ladislav Sitenský v jednom z mnoha rozhovorů v nichž popisuje své neuvěřitelné  životní  osudy,  lidskost a osobní nasazení – vše co přispělo k tomu, že se už za života stal legendou. Během svého života vystřídal více než 60 fotografických přístrojů a nafotil téměr půl milionu snímků. I proto jednotlivá tvůrčí období Sitenského tvorby korespondují s jeho životní cestou, která měla na dílo zásadní vliv a v celé jeho tematické šíři tvoří nevídaný časosběrný záznam. Největší proslulost mu přinesly cykly černobílých fotografií, na kterých věrně zachycuje život českých pilotů ve Velké Británii během a po druhé světové válce. Nesmrtelnými se díky jeho hledáčku staly fotografie pařížských zamilovaných párů nebo přírodní scenérie. „Jeho snímky jsou autentické, prožité, osobní a vlastně nekonečně laskavé a upřímné, je rozený vypravěč, rychlý glosátor, novelista a romanopisec – esejista našich životů a naší doby,“ psal Zdeněk Kirschner v Sitenského nekrologu. Cit pro situaci a prostředí, který prokázal již mnohokrát předtím, vkládal Sitenský i do fotografií osobností a okamžiků, které jsou provázány s interpretačním uměním.

Nešlo však pouhé pozlátko nebo omámení smyslů, jak by se mohlo zdát, ale o zachycení obyčejných momentů z každodenního života umělců v podobě okouzlující portrétní fotografie. Ladislav Sitenský v období, ze kterého je i představený výběr děl ve výstavě a je obsaženo i v samotném jejím názvu, zvěčnil dlouhou řadu československých celebrit, při jejíchž výběru prokázal mimořádný dar vkusu a elegance, dokázal zachytit jemné osobnostní nuance portrétovaných v nestárnoucích až elektrizujících fotografiích. V jeho hledáčku se tak objevili hudebníci Waldemar Matuška, Eva Pilarová, Jiří Suchý i Šlitr.

Ve spolupráci s vnučkou Ladislava Sitenského, Adélou Kándlovou se týmu galerie podařilo sestavit exkluzivní výběr fotografií, které hrdě reprezentují Sitenského tvorbu, a která směle doplňuje a navazuje na výstavu Jiřího Šlitra odehrávající se v horních patrech galerie a volně tak dokresluje výjimečnost a atmosféru tehdejší na talent nezvykle bohaté doby, jejíž intenzitu a význam dokážeme plně docenit až nyní.

Český architekt a klasik české fotografie.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

20duben sobota 17:00

Cabaret

, Jungmannova 31 Divadlo

7bře - 21dubcelý den

Ubytování v okolí akce Ladislav Sitenský /...

Vila LannaPraha (373 metrů)

The Golden Wheel HotelPraha (1 308 metrů)

ValentinskaPraha (1 460 metrů)