Výstava prezentuje výjimečné architektonické „brutalistní“ projekty v Praze z 60. až 80. let, se zaměřením na architekturu – realizované i nerealizované stavby. V perspektivě stále častějšího bourání staveb je cílem projektu naučit veřejnost přijímat a případně ocenit tyto stavby v jejich architektonických kvalitách, které možná nejsou zřejmé na první pohled, a jsou obvykle překryté nálepkou „komunistická“ architektura. Výstava chce nástrojem pro poznání brutalistní architektury a vodítkem pro aktivizaci návštěvníků v duchu brutalismu.

Definice brutalismu je chápána komplexně, kritéria jako béton brut a tzv. „autenticita“ materiálů jsou do jisté míry omezující pro pražský kontext, je tedy nutné termín definovat šířeji jako proud pozdně moderní architektury, který revidoval modernistická východiska, ve zkratce, architektury redukované na funkci domu jako stroje nebo příbytku s vhodnou mírou provzdušnění a oslunění. Brutalismus obnovuje zájem o architekturu jako životní prostředí (v duchu TEAM X), inkorporoval řadu materiálových, estetických a technologických, i zahraničních kulturních vlivů své doby (béton brut, organické tvary, odhalené konstrukce i naddimenzované detaily). Esteticky brutalismus umožňuje větší autorskou volnost a plastičnost výrazu, expresivnost barev a materiálů. Hmotově brutalistické stavby vstupují výrazně do obrazu města, svou figurou, i formováním prostoru ve svém okolí.

Výstava představí především originální plánovou dokumentaci, kde se mnohdy stavby vyjímají dokonce radikálněji, než je tomu u realizací, doplněnou o koláže, fotografie, originálními fragmenty již neexistujících budov a uměleckými plastikami, dobovým nábytkem (designem), případně dostupnými původními, existujícími modely. Východiskem je originální dokumentace ze Sbírky architektury NGP, doplněná o vybrané zapůjčené exponáty (mobiliář...) z Prahy a okolí.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 7 Akce v MČ Praha 7

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Nebourat! Podoby...

Výstaviště HolešovicePraha (484 metrů)

Tyn Yard ResidencePraha (1 529 metrů)

The Emblem HotelPraha (1 803 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (1 546 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (1 760 m)
Pentahotel Prague Pentahotel Prague Praha 8 (1 656 m)