Může jídlo dělat město lepším? A obráceně? Pražský CAMP, Centrum architektury a městského plánování, bude hledat odpovědi na tyto otázky v rámci svého programu FoodCAMP od 2. do 6. prosince. Každý večer se zaměří na jiné téma věnující se urbanismu a jídlu. Od udržitelného vztahu města a venkova, přes komunitní zahrady či design gastronomických provozů, až po street food. Návštěvníky čeká promítání filmů, přednášky, diskuse se zahraničními hosty jako je například Carolyn Steel, autorka knihy Hungry City, dětský workshop či talk show Ondřeje Cihláře s Lukášem Hejlíkem a Ondřejem Chybíkem.

2/12 od 17:30 – FILM: City of Gold
Program FoodCAMPu odstartuje celovečerní snímek City of Gold. Jedná se o dokumentární poctu gastronomickému kritikovi a novináři Jonathanu Goldovi, který získal ve svém oboru jako první Pulitzerovu cenu. Jeho nadšení pro street food a nenápadné podniky vlastněné imigranty umožňovaly obyvatelům LA najít ty nejlepší hot dogy a nejautentičtější thajské restaurace. Součástí promítání bude i nabídka street foodu od oblíbeného letenského bistra Mr.HotDoG, podávaného v kalifornském stylu.

3/12 od 19:00 – PŘEDNÁŠKA: Jídlo a jeho vliv na formování města
Kde se berou stovky milionů porcí jídla, které lidé denně spotřebují? Britská akademička a architektka Carolyn Steel bude hovořit o formování životního prostoru lidí pomocí jídla. Na své přednášce dále představí svůj koncept Sitopia, kterému je věnovaná její chystaná druhá kniha, vycházející na jaře příštího roku. Jedná se o vizi rovnocenného, udržitelného vztahu mezi městem a venkovem, kde jídlo opět hraje ústřední roli v životě společnosti.

4/12 od 19:30 – DISKUSE: Městské farmy a komunitní zahrady
Kromě Carolyn Steel, autorky knihy Hungry City, přijede z Londýna také Amber Alferoff, ředitelka londýnské sekce organizace Social Farms & Gardens, která bude diskutovat s pražskými zástupci komunitních zahrad. Londýnské city farms fungují už od konce sedmdesátých let jako otevřené, živé a sdílené prostory, kde kromě pěstování zeleniny často nalezneme i kavárny, farmářské trhy či zvířata. Představují skvělý způsob trávení času pro matky s dětmi a zapojují do svého fungování i znevýhodněné vrstvy obyvatel.

5/12 od 19:00 – TALK SHOW: Camping Ondřeje Cihláře s Lukášem Hejlíkem a Ondřejem Chybíkem
O designování streetfoodu, kavárnách, cestách za gastrozážitky a mnohém dalším bude se svými hosty hovořit Ondřej Cihlář. Tentokrát si do talk show pozval spoluautora smíchovského Manifesta Ondřeje Chybíka a herce, moderátora a úspěšného foodbloggera Lukáše Hejlíka

6/12 od 18:30 – FILM A DISKUSE: Šéfkuchaři a farmáři: udržitelnost na talíři
Program FoodCAMPu v pátek uzavře působivý dokument Sustainable. Ten ukazuje inspirativní cestu Martyho Travise – představitele sedmé generace farmářské rodiny z Illinois, který se rozhodl postavit neblahým následkům globálního potravinového řetězce na stav půdy i zemědělské komunity v jeho okolí. Po snímku bude následovat debata s kreativní šéfkuchařkou Ambiente a propagátorkou udržitelnosti Janou Bilíkovou. Zaměří se na lokální kontext tématu udržitelnosti restaurací i jednotlivců. 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce FoodCAMP v Praze

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (506 metrů)

Royal Court ApartmentsPraha (910 metrů)

Royal Court HotelPraha (910 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (991 m)
Hermitage Hotel Prague Hermitage Hotel Prague Praha 2 (572 m)