Listopad 1989: Cestou k demokracii

Listopad 1989: Cestou k demokracii

Adresa:

Praha 1, Národní 3

Termín: 11.11.2019 14.12.2019
Vstupné:

ZDARMA

11lis - 14pro celý den

Žánr: výstavy


Události listopadu 1989 patří k nejvýznamnějším dějinným zlomům nedávných československých dějin, jejichž výsledky doposud do značné míry ovlivňují současné životy občanů České republiky. Připravovaná výstava se zaměřuje na zachycení historických rámců a pamětních perspektiv sametové revoluce roku 1989.

Její časový záběr s dílčími a nezbytnými kontextovými přesahy pokrývá události od studentských demonstrací 17. listopadu, přes studentskou a divadelní stávku a vznik Občanského fóra, až po zvolení dramatika, bývalého disidenta a opozičního vůdce Václava Havla prezidentem republiky na konci prosince 1989. Vedle zveřejnění unikátních dobových materiálů či retrospektivně pořízených pamětních svědectví v podobě orálně historických rozhovorů patří mezi hlavní ideové cíle výstavy snaha o zdůraznění skutečnosti, že pro společnost klíčové hodnoty jako demokracie, svoboda, pluralita, názorová otevřenost a tolerance nejsou samozřejmým a jednorázovým ,,darem”, který revoluce přináší, ale jsou spíše cestami a podobami, které jsou kontinuálně (znovu)utvářeny.

Vzhledem k tomu, že je v bytostném zájmu každé demokratické společnosti o takové hodnoty neustále pečovat, měla by výstava představovat jeden z příspěvků Akademie věd ČR obecně k obohacení a potenciální kultivaci veřejné debaty o těchto tématech v čase jubilejního třicátého výročí listopadových událostí roku 1989. Výstava nabídne pestrou paletu multimediálních i klasických exponátů různé provenience: záznamy rozhovorů s pamětníky napříč společenskými vrstvami (tj. studentští vůdci, představitelé politických elit a disentu, ale i tzv. obyčejní lidé) ze sbírek Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, plakáty a letáky známých I neznámých autorů, petiční archy a prohlášení Občanského fóra, dobový audiovizuální materiál nebo autentické počítačové hry (DOS emulace).

Řada exponátů a dokumentů bude pro výstavu získána také z dalších archivních a muzejních institucí z ČR (Národní archiv, Archiv Parlamentu ČR, Muzeum policie ČR, Muzeum a archiv populární hudby – Popmuzeum apod.). OTEVÍRACÍ DOBA: Pondělí - sobota: 10:00-18:00 VSTUPNÉ ZDARMA

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

14čer - 31procelý den

Andy Warhol

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

11dub - 14dubcelý den

14kvě - 15kvěcelý den

Ubytování v okolí akce Listopad 1989: Cestou k...

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (497 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (603 metrů)

ValentinskaPraha (674 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (56 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (330 m)