Král Roger - Státní opera Praha

Král Roger - Státní opera Praha

Termín: 3.4.2020
Vstupné:

30 Kč – 1 220 Kč

3duben sobota 19:00

Žánr: divadloopera


Inscenací opery Král Roger Karola Szymanowského (1882–1937), nejvýznamnější osobnosti polské hudby první poloviny 20. století, se do Prahy vrací po památné inscenaci Straussovy Salome v roce 2014 polský režisér Mariusz Treliński. Hrdinou nejednoznačného příběhu o konfrontaci dionýského a apolinského principu je historická osobnost krále Rogera II., za jehož vlády dosáhla Sicílie ve 12. století značného ekonomického rozkvětu i náboženského smíru. Ostrov v roce 1914 Szymanowski navštívil a tato cesta byla spolu se skladatelovou fascinací antikou a orientem hlavním inspiračním zdrojem k jeho opeře.

Příběh se odehrává během jediné noci, na jejímž začátku přichází na královský dvůr mysteriózní charismatický pastýř / prorok, obdařený hypnotickou silou přivést lidi do transu a ve jménu hedonistického opojení je zbavit pout světských či religiózních zákonů a zákazů. Záhy si podmaní královu ženu Roxanu a posléze celý dvůr a zároveň vyvolá obrovskou nenávist křesťanských hodnostářů. Je ale jeho učení správné, přináší radost, dobro a blaženost, anebo zkázu a chaos? Jednoznačnou odpověď libreto nedává. Jeho spoluautory byli skladatel a jeho bratranec, významný polský básník Jarosław Iwaszkiewicz.
Světové premiéry ve Varšavě 19. 6. 1926 se zúčastnil i Otakar Ostrčil, který pak roku 1932 operu uvedl v pražském Národním divadle. V současné inscenaci vypráví Mariusz Treliński na sofistikované fascinující scéně slovenského scénografa Borise Kudličky příběh krále, který na cestě za poznáním čelí vnitřnímu boji mezi rozumem, pořádkem či křesťanstvím a instinktem, chaosem či hedonistickým životním stylem.

Koprodukce s Národní operou ve Varšavě a Královskou operou ve Stockholmu.

Premiéry 3. a 5. dubna 2020

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Divadla - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Král Roger - Státní...

Royal Court ApartmentsPraha (748 metrů)

Tyn Yard ResidencePraha (1 073 metrů)

Royal Court HotelPraha (1 122 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (836 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (1 028 m)