Labyrint informací a ráj tisku

Labyrint informací a ráj tisku

Adresa:

Praha 1, Václavské náměstí 68

Termín: 17.10.2019 15.6.2020
Vstupné:

260 Kč, snížené 170 Kč (platí do celého objektu)

17říj - 15čer celý den

Žánr: výstavyhistorie tisk média praha podzimní výstavy zimní výstavy


Výstava se koná u příležitosti 300. výročí vydání prvních novin v českém jazyce.

Před třemi sty lety se staly tři důležité události. Wolfgangu Amadeu Mozartovi se narodil tatínek. Daniel Defoe vydal knihu o Robinsonu Crusovi, námořníkovi z Yorku. A v Praze vyšly první česky psané periodické noviny. To je dobrý důvod si toto výročí připomenout a uspořádat výstavu o novinách a časopisech.

Víte, že od roku 2000 používají Češi ve svém mluveném jazyku slovo „média“ častěji než „noviny“? Co to znamená? Asi tolik, že přišla doba, kdy se vedle tisku, rozhlasu a televize (stará média) stala také internetová (nová) média – zpravodajské servery a sociální sítě – místem, kde lidé běžně hledají aktuální informace. To má ale i svá úskalí. Především je těžké v přemíře informací rozlišit, co je pravda, polopravda a co lež. Labyrint informací a také bohužel dezinformací je náš problém.

Výstavou o novinách a časopisech chceme připomenout, jak se noviny a časopisy za ty stovky let vyvíjely a proměňovaly. A že hodnověrnost jejich obsahu byla vždy závislá na těch, kteří je psali a vydávali. Za tu dlouhou dobu se novinářství po všech zkušenostech s cenzurou, politickou manipulací i komerčním soupeřením o čtenáře vypracovalo v profesionální činnost s etickými profesionálními pravidly. Novináři si jsou vědomi své zodpovědnosti. I když si o tom, jak ji dodržují, nemusíme dělat iluze, tak nejsou anonymní. Na rozdíl od mnoha informačních zdrojů internetové džungle. V té jen u nás odhadem působí na čtyřicet významnějších programově dezinformačních webů.

Na výstavě kromě českých i zahraničních novin a časopisů od 18. století do roku 1989 najdete také unikátní předměty, které se dochovaly po V. M. Krameriovi, K. Havlíčkovi, J. Johnovi, A. Laurinovi. Sáhnete si na tiskařské matrice, z nichž se tisklo na rotačce, uvidíte film z roku 1939 o tom, jak se tehdy dělalo novinářské řemeslo, a objevíte také přehledná data o současném vydavatelském odvětví.

Budete-li z výstavy odcházet s pocitem jisté nostalgie po starých papírových časech, nebuďte smutní. Ty potištěné stránky, které jste viděli, získaly krásu svědků minulosti. Ale tisk není minulost. Je to živá přítomnost tisíců pravidelně vycházejících titulů novin a časopisů, které vás kvalitně, věrohodně a odpovědně informují, vzdělávají, baví, přináší specializované poznatky pro vaši práci nebo mimopracovní aktivitu.

 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Labyrint informací a...

Royal Court ApartmentsPraha (603 metrů)

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (918 metrů)

Royal Court HotelPraha (977 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (889 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (851 m)