Den otevřených dveří Senátu

Den otevřených dveří Senátu

Adresa:

Praha 1, Valdštejnské nám. 17/4

Termín: 28.10.2019
Vstupné:

Zdarma

28říjen pondělí 09:00

Žánr: ostatní akce


V pondělí 28. října 2019 se sídlo Senátu opět otevře veřejnosti u příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu. Návštěvníci se mohou těšit na komentované prohlídky Valdštejnské paláce, při čemž v historických prostorách bude  k vidění výstava, která přibližuje život kardinála Tomáše Špidlíka u příležitosti 100. výročí jeho narození, či expozice k 30. výročí svatořečení Anežky České. Ve Výstavní síni Senátu si budou moci příchozí prohlédnout výstavu k 30. výročí svobodného skautingu. Pro individuální prohlídky bude zpřístupněn také Kolovratský palác.

Valdštejnský palác společně se zahradou nechal vystavět vévoda Albrecht z Valdštejna v první polovině 17. století především jako své reprezentativní sídlo. Návštěvníci si tak budou moci v doprovodu průvodců prohlédnout například bohatě zdobený Hlavní sál, který je největším sálem v paláci. Původně byl využíván jako nástupní prostor, ve kterém stála osobní stráž vévody, a hosté z něj byli uváděni do přilehlých přijímacích salonků k audienci.

Ve vedlejší Rytířské síni bude pro příchozí připravena výstava „Z celého srdce“, která návštěvníkům představí nejen život rodáka z Boskovic Tomáše Špidlíka, ale také vybrané citáty z jeho teologických literárních děl. Součástí fotografické výstavy budou i ukázky výtvarných děl, ke kterým měl kardinál blízký vztah či je sám inspiroval.

V Mytologické chodbě si budou moci občané prohlédnout expozici k 30. výročí svatořečení Anežky České, které úzce souvisí se sametovou revolucí, protože pouhých pár dní po její kanonizaci došlo k událostem, které odstartovaly pád komunistického režimu. Návštěvníkům výstava nabízí nejen zajímavosti z Anežčina života, ale také představuje její odkaz jako světice.

Ve Výstavní síni Senátu je pak pro zájemce přichystána další expozice, která připomíná výročí „30 let svobody“, a to výstava k 30. výročí obnovení skautingu. V letošním roce totiž slaví český, potažmo československý skauting nejdelší nepřetržité svobodné trvání ve své historii.

V Kolovratském paláci se mohou návštěvníci během prohlídkové trasy bez průvodce zaměřit mimo jiné na Zelený salonek, který je například známý mimořádným jednáním vlády o mnichovské dohodě.

Brány obou paláců se otevřou v 9.00 a zavřou v 16.00. Prohlídky Valdštejnského paláce budou s průvodcem probíhat vždy v intervalu po 15 minutách, skupiny budou čítat maximálně 40 osob. Program v paláci bude trvat přibližně 40 minut. S ohledem na kapacitu prostor bude vstup do obou paláců regulován.

Návštěvníkům s předměty ohrožujícími bezpečnost nebude vstup umožněn. Vzhledem k předpokládanému zájmu ze strany veřejnosti upozorňujeme na možné čekaní před vstupem do Valdštejnského paláce. Návštěvníky zároveň žádáme, aby si s sebou nebrali velká zavazadla, prohlídky budou umožněny pouze příchozím s příručními zavazadly.

Vstup volný.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Den otevřených dveří...

The Golden Wheel HotelPraha (509 metrů)

ValentinskaPraha (837 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (853 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Katedrála sv. Víta Katedrála sv. Víta Praha 1 (416 m)
Pražský hrad Pražský hrad Praha 1 (434 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (1 017 m)