Arnošt Paderlík - Kresba a plastika

Arnošt Paderlík - Kresba a plastika

Adresa:

Praha 1, Tržiště 370/5

Termín: 9.10.2019 10.11.2019
Vstupné:

Zdarma

9říj - 10lis celý den

Žánr: výstavy


Stoleté výročí narození českého malíře, sochaře, grafika a pedagoga Arnošta Paderlíka (1919 – 1999) připomíná výstava v malostranské galerii Millennium, na které jsou vystaveny především jeho kresby a plastiky ze šedesátých a sedmdesátých let.

Arnošt Paderlík studoval v letech 1937–1943 uměleckoprůmyslovou školu u Františka Kysely. Vstoupil do skupiny Sedm v říjnu, v roce 1943 do SVU Mánes a o dva roky později do SČUG Hollar. Od roku 1963 vyučoval na Akademii výtvarných umění v Praze a vedl tam Ateliér figurální a monumentální malby. Mezi jeho žáky patří mimo jiné Michael Rittstein.

V Paderlíkově tvorbě má dominantní postavení malba zátiší, tomuto tématu se věnoval nepřetržitě od druhé poloviny čtyřicátých let dvacátého století. Vedle malby se soustavně věnoval také kresbě, v průběhu šedesátých let vytvořil řadu ženských aktů. Právě tyto jemné lavírované kresby na papíře jsou k vidění na výstavě a spolu s drobnými bronzovými a keramickými plastikami s předlohami ve schoulených ženských figurách a ovoci, které převážně vznikaly v sedmdesátých letech, tvoří intimní prostor pro přemýšlení a kontemplaci. Několik obrazů ze závěrečné fáze autorovy tvorby symbolicky zakončuje výstavní prostor. Výstavu také doplňuje portrét výtvarníka od Adolfa Hoffmeistera z padesátých let dvacátého století.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

14čer - 31procelý den

Andy Warhol

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

11dub - 14dubcelý den

14kvě - 15kvěcelý den

Ubytování v okolí akce Arnošt Paderlík -...

The Golden Wheel HotelPraha (336 metrů)

Restaurant a hotel NebozízekPraha (637 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (969 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Pražský hrad Pražský hrad Praha 1 (423 m)
Katedrála sv. Víta Katedrála sv. Víta Praha 1 (458 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (746 m)