Zásadní Xenakis

Zásadní Xenakis

Adresa:

Praha 7, Poupětova 1

Termín: 5.11.2019
Vstupné:

200 – 400 Kč

5listopad úterý 19:00

Žánr: koncertyklasická hudba koncert vážná hudba praha hudba


Originální a vysoce oceňovaný skladatel, vynikající architekt a blízký spolupracovník Le Corbusiera, ještě jako student odsouzen k trestu smrti v nepřítomnosti za odboj proti nastolení monarchie v Řecku, to vše byl Iannis Xenakis (1922–2001), jeden z nejpozoruhodnějších umělců 20. století. Hudební kompozici propojil Xenakis s matematikou a koncepty architektury. Jeho tři zásadní kompozice pro velký orchestr zazní v úterý 5. listopadu v Centru pro současné umění – DOX.

85členný mezinárodní orchestr mladých hráčů Ostrava New Orchestra/ONO a špičkové sólisty z USA, Německa a Maďarska povede osobnost nad jiné povolaná – Petr Kotík. Ten se s Iannisem Xenakisem setkal na počátku šedesátých let ve Varšavě a jako dirigent se systematicky Xenakisově tvorbě věnuje mnoho let.

Iannis Xenakis muzikanty ani posluchače nešetří a strhává je do svého zvukového světa – syrového, fascinujícího, nezaměnitelného. Geniální samouk, kterého Arthur Honegger jako studenta odvrhl, aby mu pak naopak Olivier Messiaen poskytl vzdělání i mentorskou oporu, sám formoval další generace hudebníků a skladatelů. 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Praha 7 Akce v MČ Praha 7

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Zásadní Xenakis

Výstaviště HolešovicePraha (1 111 metrů)

Tyn Yard ResidencePraha (2.6 km)

Wellness Hotel STEPPraha (2.7 km)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (2.6 km)
Žižkovská věž Žižkovská věž Praha 3 (2.9 km)
Pentahotel Prague Pentahotel Prague Praha 8 (1 468 m)