Maraton dokumentárních filmů - Palác Humanita

Maraton dokumentárních filmů - Palác Humanita

Adresa:

Praha 8, ul. Novákových 22

Termín: 2.11.2019
Vstupné:

zdarma

2listopad sobota 19:00

Žánr: festival zdarma


Palm Off Fest 2019 - Maraton dokumentárních filmů uvedeme ve spolupráci s platformou KineDok. Místem konání je Palác Humanita, ul. Novákových 22, VSTUP ZDARMA.

19:00 Až přijde válka
režie: Jan Gebert, ČR, 2018, 76 min
Východní Evropa prožívá období neklidu. Rusko vyvíjí jaderné zbraně, na Ukrajině se válčí a muži zbrojí. Dystopie? Ne tak docela, polovojenské uskupení na bázi dobrovolníků vznikají i na Slovensku – jsme tomu blíže, než bychom čekali. Režisér filmu Jan Gebert pozoruje vznikající extremistickou skupinu Slovenskí Branci. Jednotliví účastníci se do ní zapojují z různých popudů. U někoho je účast vyvolaná strachem a nedůvěrou v ochranu vlády a jejích obranných složek, jiní se zapojují z nedostatku adrenalinu, zábavy a vzrušení. Zarážející je především tolerance státního systému a rodiny jako jednotky, která přihlíží k indoktrinaci dětí a mládeže. Hra na vojáky na lesní mýtině vzbudí posměch, závěr dokumentu už ale nabízí polovojenské uskupení, ze kterého může jít strach.

21:00 Exit
režie: Karen Winther, Norsko, 2018, 83 min
Minulost norské dokumentaristky Karen Winther zdobí svastiky a motiv říšského orla Hitlerovy Třetí říše. Ve svém dokumentu hledá bývalá neonacistka odpovědi na otázku, co ji a další bývalé extremisty donutilo opustit tyto radikální skupiny. Skrze rozhovory s bývalými radikalisty z Francie, Německa, Holandska a Spojených států hledá ve vzpomínkách onu chvíli, určitý bod, ve kterém se rozhodli změnit směr života. Mnozí z nich se kvůli své historii musí skrývat a pocit viny je stále přítomný. Reflexe minulosti i zlomu, který nastal, když se z extremistických kruhů chtěli vymanit,spoluvytváří portréty těch, kterých se společnost obává.

23:00 V zajetí
režie: Bernadett Tuza-Ritter, Maďarsko,2017, 90 min
Novou podobu otroctví ukazuje film maďarské režisérky Bernadetty Tuzy-Ritter. Ta se dostala nečekaně blízko k oběti zneužívání, otrokyni Marish. Marish žije „u své paní“ Ety přes deset let. Přes den pracuje v továrně a veškeré peníze Etě odvádí, zároveň se jí však stará o dům, uklízí, vaří a za svou práci dostává cigarety a kávu. Často hladoví a je i bita. Dokumentaristka mapuje živoření otrokyně rok a půl do té doby, než se Marish rozhodne svůj život změnit a od Ety utéct. Konečně se může zbavit jména, které jí Eta přiřkla a začít se svou pravou identitou v jiném městě daleko od vykořisťovatelky. Podaří se jí však začít žít bez prostředků v novém prostředí?

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Praha 8 Akce v MČ Praha 8

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Maraton dokumentárních...

Wellness Hotel STEPPraha (599 metrů)

Sportovní centrum OlšankaPraha (2.7 km)

Žižkovská televizní věžPraha (3.1 km)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Žižkovská věž Žižkovská věž Praha 3 (3.1 km)
Prašná brána Prašná brána Praha 1 (3.9 km)
Pentahotel Prague Pentahotel Prague Praha 8 (1 879 m)