80 %
Russia. Timeless

Russia. Timeless

Adresa:

Praha 7, Poupětova 1

Termín: 4.10.2019 2.12.2019
Vstupné:

180 Kč, snížené 90 Kč (platí na všechny výstavy)

4říj - 2pro celý den

Žánr: výstavyvýstava současné umění Rusko Praha podzimní výstavy


Výstava Russia. Timeless představuje výrazná umělecká stanoviska ze současného Ruska, počínaje klasiky kdysi neoficiálního umění jako Oskar Rabin, Lydia Mastěrkova, Ilja Kabakov, Dmitrij Prigov nebo v Čechách etablovaný Viktor Pivovarov – a konče autory, kteří svým dílem vyjadřují pocity generace, jež za současného režimu prožila téměř celý svůj život.

Divák se v „historickém preludiu“ setká s originály renomovaných a kanonizovaných umělců, z nichž někteří byli v západní Evropě a v USA přinejmenším částečně integrováni do dějin poválečného umění podstatně dříve než ve své vlasti, kde se většinou živili jako grafici a ilustrátoři a svá zásadní díla vystavovali jen v ateliérech nebo zapadlých klubech. Jiní jsou dodnes postupně objevováni v archivech ruského undergroundu, protože se v SSSR nebo v emigraci z různých důvodů nedostali na výsluní zájmu sběratelů, novinářů, diplomatů, galeristů a kritiků. 

V nejobsáhlejší části, věnované postsovětskému období, jsou představeni jak mezinárodně etablovaní klasici (Oleg Kulik, Pavel Pepperštejn), tak i autoři a autorky, jejichž práce se ve sbírkách velkých muzeí objevily teprve nedávno a kteří začínali třeba jako graffitisté v provinčním Rostově na Donu nebo používají výraziva komiksu v žánru grafické reportáže z pomezí výtvarného umění a novinářské praxe (Sergej Sapožnikov, Viktoria Lomasko).

Téma bezčasí chápeme v souvislosti výstavy Russia. Timeless jako odvěký ruský problém s pojetím historického času a s rolí individua v dějinných procesech. Na jedné straně notoricky selhávají pokusy střízlivě interpretovat vlastní minulost, na druhé straně se urputná snaha zajistit Rusku významné místo v budoucnosti světa setkává s beznadějným ulpíváním v reliktech minulých časů a režimů, v jejich nešvarech, zvrhlostech a pastech.

Kabakov kdysi psal o fenoménu „prázdnoty“, která v ruském kulturně-civilizačním prostranství pohlcuje a rozpouští pokusy o ustavení řádu a vytvoření záchytných bodů, stabilizaci a kultivování hodnot. Jak se jeho úvahy jeví z odstupu čtyřiceti let, jak o problémech s časem a jeho konceptualizacemi včetně reflexe vlastních dějin a vyhlídek do budoucnosti uvažují další generace umělkyň a umělců?

Výstava vědomě nezdůrazňuje politická témata ani výrazivo uměleckého aktivismu, daleko spíš jde o uměleckou reflexi dějinného a civilizačního koloběhu a o nemožnost vymanit se ze zavedených modelů a vyjetých kolejí, ačkoli ukazují směrem, který neslibuje nic dobrého. Přesto jednotlivá díla srší jedinečnou nápaditostí, vtipem, uměleckou pronikavostí a myšlenkovou odvahou, jichž je tolik zapotřebí jak v Rusku, tak i jinde.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

O akci jsme již napsali...

Galerie a muzea - Praha 7 Akce v MČ Praha 7

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Russia. Timeless

Výstaviště HolešovicePraha (1 111 metrů)

Tyn Yard ResidencePraha (2.6 km)

Wellness Hotel STEPPraha (2.7 km)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (2.6 km)
Žižkovská věž Žižkovská věž Praha 3 (2.9 km)
Pentahotel Prague Pentahotel Prague Praha 8 (1 468 m)