Warsaw Village Band (Polsko)

Warsaw Village Band (Polsko)

Adresa:

Praha 4, Novodvorská 1013/151

Termín: 29.11.2019

29listopad pátek 19:30

Žánr: koncertyhudba koncertyJazz Meets World


Světoznámá polská skupina proslulá nezdolně zemitou a nepokornou fanfárou na tradiční hudbu z mazovského kraje. Po dvacetileté úspěšné kariéře, mnoha oceněných albech a předchozích spolupracích s Mercedes Peón, Transglobal Underground, Hedningarnou nebo Kayhanem Kalhorem se skupina vrátila do rodného kraje.

Za loňské album  Re:akcja Mazowiecka po právu získala nejvyšší hudební polskou cenu Fryderyk a v prestižních světových médiích posbírala vynikající recenze. Skladby z alba do svého sledovaného pořadu na Radiu BBC dokonce několikrát zařadil Iggy Pop a zpěvačky se podílely na soundtracku k jednomu z nejzásadnějších polských filmů dekády Zimna Wojna (Cold War) nominovaném na Oscara. 

Podle zahraničních odborníků patří Kapela ze wsi Warszawa mezi nejvíc dobrodružné a vzrušující folk-trance skupiny v Evropě, což potvrdila v roce 2004 významná cena BBC Awards for World Music. 

Napůl ženská, napůl mužská akustická sestava povstala v roce 1997 s cílem nabídnout lidovou hudbu v daleko energičtějších, vášnivějších a výjimečnějších proporcích. Uvádí ji do budoucnosti silnými nakažlivými melodiemi, syrovými ženskými hlasy, robustním zvukem cella, violy a dulcimeru a tranzovní bubenickou kanonádou. Sami tomu říkají hardcore folk, s náznakem reggae a jestliže tím rozlítí puristy, těžkou hlavu si z toho nedělají. Neposloucháte pouze polskou tradici, ale také skladby jí inspirované a karpatské soulové blues. 

Členy skupiny vedené bubeníkem Maciejen Szajkowskim od začátku zajímaly také různé kultury a rozmanitost světa, které se pokoušeli křížit s polskou tradiční hudbou. Stejně tak vždy dokázali reagovat na nebezpečné útoky na svobodu, uměli se postavit pevným názorem proti extremismu, vytvářející nebezpečné ideologické, politické, náboženské a etnické zdi. Obzvlášť v dnešních dnech, kdy jsme svědky největšího novodobého exodu a na něho navazujícího vzedmutí xenofobních a rasistických nálad. Kultura představuje jedinou platformu, na které lze dosáhnout dohody, myslí si členové skupiny a předchozí dvojalbum Święto Słońcaproto koncipovali jako píseň o Zemi a lidech žijících v jednotě.

Album Re:akcja Mazowiecka představuje nejen návrat domů - sedmičlenná skupina se vzdala veškerých elektronických nástrojů a přestože používá tradiční techniky a nástroje, bere je za výchozí bod pro další hledání nových výzev. Výraznou posilou se stal trumpetista Miłosz Gawryłkiewicz.

Kapela ze wsi Warszawa se soustředila na zemitou podstatu mazovské hudby, přístup ve kterém je snad nepřekonatelná - ve studiu i na koncertech. Sestavu na albu posílila nejen řadu hostů, včetně místních kapel, ale i autentičtí vesničtí zpěváci z Mazovska. 
„Znovu jsme vyšli na mazovské louky, pole a navštívili zapomenuté vesnice. Nevím, jestli si ty písničky našly nás nebo my je, každopádně nejvýraznější zpěvačka  z kraje, paní Maria Bienias, nás přivítala slovy: Tak trochu jsem vás čekala," popsal návrat Szajkowski. 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Praha 4 Akce v MČ Praha 4

Podobné akce

20duben sobota 17:00

Cabaret

, Jungmannova 31 Divadlo

20duben sobota 18:00

Doktor Faust

, Na Maninách 32a Divadlo

20duben sobota 19:00

Ubytování v okolí akce Warsaw Village Band...

Villa Seven HillsPraha (2.6 km)

VIPliving HouseboatPraha (4 km)

Union Hotel PraguePraha (4.5 km)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Žižkovská věž Žižkovská věž Praha 3 (6.4 km)
Hermitage Hotel Prague Hermitage Hotel Prague Praha 2 (4.9 km)