Na březích Nilu

Na březích Nilu

Termín: 24.7.2019 10.1.2021
Vstupné:

100 Kč, snížené 70 Kč (do celého objektu)

24čvc - 10led celý den

Žánr: výstavynil starověk historie egypt praha letní výstavy podzimní výstavy zimní výstavy


Výstava prostřednictvím více než 500 sbírkových předmětů z českých i zahraničních sbírek představuje obyvatele starověkého nilského údolí a životní prostředí, které je obklopovalo a které dalo vzniknout jedněm z nejstarších civilizací.

První část výstavy představuje rozmanitost zvířecího světa faraonského Egypta a jeho jižního souseda, starověké Núbie. Zvířecí svět byl úzce propojen s pantheonem staroegyptských a núbijských bohů. Egyptští bohové nabývali zvířecích podob, jejichž vlastnosti pro ně byly typické. Starověcí řemeslníci vytvořili nespočet sošek a soch zobrazující rozličné živočišné druhy, posvátná zvířata bohů, která obývala břehy Nilu, ale i přilehlé stepní a pouštní oblasti. Vyobrazení zvířat se objevují na kusech pohřební výbavy. Vidět jsou na vystavených rakvích, v podobě bronzových sošek nebo fajánsových amuletů, či vyryté na podstavách posvátných skarabů.

Další část výstavy na nejrůznějších předmětech – košících starých tisíce let, cihle z pyramidy nebo autentických nástrojích – představuje zpracování přírodních materiálů, jakož i zvířecí a rostlinné produkty. Třetí část pak zavádí návštěvníky do staroegyptské zahrady, která stejně jako dnes byla místem odpočinku, ale také zdrojem ovoce, zeleniny, bylin a květin. Seznamuje tak s rostlinným světem nilského údolí a mimo jiné např. s tím, jak staří Egypťané vyráběli pivo a víno. Egyptské zahrady také tvořily kulisy staroegyptských milostných písní.

Poslední část výstavy představuje krajiny zádušního světa, které v mnohém napodobovaly krajinu úrodného nilského údolí. Blíže seznamuje s vírou starých Egypťanů v posmrtný život a uměním mumifikace, především mumifikace posvátných zvířat.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Na březích Nilu

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (308 metrů)

ValentinskaPraha (378 metrů)

The Emblem HotelPraha (418 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (360 m)
Staroměstské náměstí Staroměstské náměstí Praha 1 (405 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (276 m)