Melissa Aldana Quartet (Chile)

Melissa Aldana Quartet (Chile)

Adresa:

Praha 4, Novodvorská 1013/151

Termín: 29.10.2019

29říjen úterý 19:30

Žánr: koncertyhudba koncertyjazzJazz Meets World


MELISSA ALDANA pocházející z Chile se na saxofon učila už jako dítě od svého otce, známého saxofonisty Marca Aldana. Melissa začala na altce, ale poté, co slyšela hrát Sonnyho Rollinse, přešla na tenorsaxofon, u něhož už zůstala. Kromě Sonnyho ji ještě ovlivnil Gene Ammons, Lucky Thompson, Chris Potter a Mark Turner. V roce 2007 se Aldana přestěhovala do Bostonu, aby se přihlásila ke studiu na Berklee, pod vedením mentora George Garzone.

Klavírista Danilo Pérez a saxofonistka Patricia Zarate poskytovali Aldaně důležitou podporu a poradenství. V roce 2009 se rozjela do New Yorku, kde ji vyučovali velikáni jako např. Greg Osby a George Coleman. V roce 2013 se stala první ženou instrumentalistkou a vůbec prvním jihoamerickým muzikantem, který vyhrál Thelonious Monk Competition. Je také držitelkou ceny Martina E. Segala za jazz v Lincolnově centru a po dvakrát převzala cenu Altazor, vysoce prestižní národní chilské ocenění v oblasti umění.

V r. 2016 vyšlo Aldaně album „Back Home, na němž prezentuje vlastní vzpomínky, kterými zaujala své posluchače. Zdá se, že titul Back Home evokuje rodnou Chile, z níž Aldana odešla před devíti lety do USA, aby se věnovala jazzu na stále vyšší úrovni . Ve skutečnosti Aldana odhaluje, že Back Home se netýká jen Chile, ale i doby, kdy se poprvé setkala s hrou Sonnyho Rollinse.

Poslední Aldanino album, Visions, vydané u Motema Music, 2019, je inspirováno a věnováno životu a dílu Fridy Kahlo, kterou Aldana milovala od dětství. Hudba Aldany zahrnuje velkolepý, inspirativní tah, improvizaci a prostor, nejjemnější filigrán, který kombinuje a vytváří nejbohatší zvukové tapiserie, rezonující s lidskou lavinou.

„Frida je pro mě umělcem, který obejme skrze své umění. Mluví o ošklivosti, kráse, ženě, náboženství, politice, milostných záležitostech, sexualitě a přijímání sebe sama jako individuality. To je velká část toho, co mě inspirovalo k napsání této hudby, “říká Aldana.

V posledních dvou letech Aldana zkoumá hudbu prostřednictvím různých živých kontextů a tato snaha vyvrcholila vydáním Visions. Členové Melissa Aldana Quintetu začínali jako vzájemní obdivovatelé, kteří si navzájem hrají, až se proměnili v neohrožený, virtuózní soubor průzkumníků, procházejících novými hudebními krajinami, kteří spouštějí rozsáhlé složené sekce, které přecházejí v otevřená a rozšířená sóla až do kolektivní improvizace. Quintet se objevil na Mezinárodním dni jazzu v Thajsku a Mezinárodním dni jazzu v Hongkongu. Pak následoval koncertní Maratón. Melissa Aldana Quintet povzbuzoval otevřenou výměnu hudebních nápadů a umělecké inspirace na pódiích a festivalech téměř každého kontinentu. Také se objevil v prestižních klubech v NYC.

Geneze Visions se odehrála, když Aldana prosazovala bolestivé změny - jako umělec a mladá žena - ve snaze hledat a zdokonalovat její hlas a „raison d’être“ umělcem. Frida Kahlo se stala klíčovou postavou v Melissině práci a hledání poctivého zastoupení svého já.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Praha 4 Akce v MČ Praha 4

Podobné akce

29březen pátek 15:00

29březen pátek 19:00

29březen pátek 19:30

Cirk La Putyka K

, Bubenské nábřeží 306/13 Divadlo

Ubytování v okolí akce Melissa Aldana Quartet...

Villa Seven HillsPraha (2.6 km)

VIPliving HouseboatPraha (4 km)

Union Hotel PraguePraha (4.5 km)