Letní slavnosti staré hudby 2019 - Večer pro krále

Letní slavnosti staré hudby 2019 - Večer pro krále

Adresa:

Praha 1, Alšovo nábřeží 12

Termín: 6.8.2019

Žánr: koncertyLetní slavnosti staré hudby


Slavnostní zakončení jubilejního 20. ročníku Letních slavností staré hudby bude láskyplným vyznáním francouzské barokní opeře, v níž se snoubí pěvecké umění s uměním tanečním. Večer pro krále vypráví příběh dvou milenců v podání skvostných pěveckých sólistů Katherine Watson a Reinouda Van Mechelena.

Protagonisté putují fantaskními krajinami, jejichž obyvatelé – v našem případě dva taneční sólisté Anna Chirescu a Artur Zakirov – svým tancem osud pěvců glosují i ovlivňují.

Uslyšíme pastorále, strhne se bouře, zažijeme peklo, ale také výheň i led lásky. Abychom všem těmto dějovým a emočním zvratům uvěřili, musí být skladatelská společnost vskutku vybraná.

Jean-Philippe Rameau, Jean-Joseph Cassanéa de Mondonville a Jean-Marie Leclair, kteří všichni komponovali pro krále-labužníka Ludvíka XV., jsou hudebními vypravěči par excellence. 

Každičké sousto této šťavnaté hudby zvláště připraví Collegium Marianum se svou vedoucí Janou Semerádovou, každičký pohyb vymodeluje věhlasná choreografka Natalie van Parys. 

Projekt je součástí víceleté programové linie připravované ve spolupráci s prestižním Centrem barokní hudby ve Versailles (Centre de musique baroque de Versailles), na níž se podílí také Francouzský Institut.

V idylickém prostředí zahrady, jež přímo vybízí ke květomluvě, vyznává krásná dívka city svému milému. Mladík se však rozhodne vyhovět otázkám cti a odejít do války. Následující zuřivá bouře je odrazem dívčina zhrzení a utrpení. Než se mladík vydá do boje, milenci se znovu setkají a jejich rozepře přeroste v otevřený svár. Mladík se ocitá v pekelném žaláři, kde je nucen podstoupit tisícerou smrt, až se zdá, že jeho srdce zatvrdne navěky. Vtom však zazní věštba a předpoví mu lásku a slávu. Ve chvíli, kdy se dívka jakoby probouzí ze strašlivého snu, se milenci znovu shledávají a usmíří se spolu.

Umělci: Katherine Watson, Reinoud Vav Mechelen, Anna Chirescu a další. 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Letní slavnosti staré...

ValentinskaPraha (179 metrů)

The Emblem HotelPraha (233 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (244 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Staroměstské náměstí Staroměstské náměstí Praha 1 (387 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (409 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (804 m)