Festival M3 / Umění v prostoru

Festival M3 / Umění v prostoru

Adresa:

Praha 10, více míst

Termín: 16.6.2020 30.9.2020
Vstupné:

zdarma

16čer - 30zář celý den

Žánr: festival umění praha zdarma letní výstavy


Od 16. června do 30. září 2020 proběhne v Praze ve Vršovicích již čtvrtý ročník Festivalu m3 / Umění v prostoru, který je založen na kombinaci současného umění a zajímavého prostředí pražských ulic. Cílem festivalu není pouze osazování prostoru jednotlivými díly a jeho kultivace, ale i nabourávání stereotypů v práci s veřejným prostorem a rozpoutání diskuze.

Akce navazuje na úspěšné předchozí ročníky, jež se pokaždé konaly v jiné lokalitě. Tentokrát se odehraje na Praze 10, konkrétně v okolí sídliště Vlasta, kde bude představeno 13 uměleckých děl od českých i zahraničních autorů, která reagují vůči okolnímu prostředí. 

Sídliště v sobě z pohledu festivalu spojuje několik kvalit – jde o dobře dostupný, architektonicky kvalitní a svým vymezením velmi kompaktní prostor se zajímavou historií. Na festivalu se každoročně podílí jiní kurátoři, letos to budou Marcel Fišer a Pavel Vančát, kteří vybrali téma Vrstvy historie ​a otázku jejich smysluplné aktualizace. Koncepce kurátorů tentokrát spočívá nejen v tom, že zde jako v předchozích letech představí 13 uměleckých děl od českých i zahraničních autorů, která budou reagovat a komunikovat vůči okolnímu prostředí.  Festival se tak hlásí jak k specifickému prostředí, v němž se koná, s jeho tradicí umělecké výzdoby, a také se snaží aby některé ze soch získaly své trvalé umístění.  
 

Umělci, kteří se letos do festivalu zapojili, jsou Paweł Althamer, Miloš Cvach, Anna Hulačová, Johannes Makolies, Philip Topolovac, Nela Keroušová, autorské duo Johana Pošová a Barbora Fastrová, Hugo Demartini, Martin Zet, Vojtěch Rada, Václav Fiala a Markéta Othová. Všechna jejich díla se věnují historicitě vrstev, zkultivování veřejného prostoru, upozornění na současná společenská témata a v neposlední řadě a snaze vyvolat diskuze k daným problematikám.

Celý festival bude zahájen 16. června vernisáží v prostorách Centra architektury a městského plánování (CAMP), následovat bude vernisáž 17. června přímo v místě festivalu na Praze 10, kde proběhne komentovaná prohlídka instalací a následně občerstvení a hudební set DJ Aid Kid​. 

Festival bude volně přístupný veřejnosti až do konce září 2020 a bude jej průběžně obohacovat doprovodný program zahrnující komentované prohlídky, workshopy a další.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Praha 10 Akce v MČ Praha 10

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Festival M3 / Umění v...

Royal Court ApartmentsPraha (545 metrů)

Royal Court HotelPraha (781 metrů)

Žižkovská televizní věžPraha (1 132 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Žižkovská věž Žižkovská věž Praha 3 (1 124 m)
Novoměstská radnice v Praze Novoměstská radnice v Praze Praha 2 (1 212 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (1 535 m)