Obraz migrace a integrace v polarizované společnosti

Obraz migrace a integrace v polarizované společnosti

Adresa:

Praha 1, Ostrovní 13

Termín: 13.6.2019
Vstupné:

volné

13červen čtvrtek 17:00

Žánr: ostatní akce


Veřejná debata a představení publikace Phantom Menace: The Politics and Policies of Migration in Central Europe (2018), vydané Heinrich-Böll-Stiftung.

Od roku 2015, kdy vyvrcholila takzvaná uprchlická krize, se migrace stala klíčovým předmětem společenského zájmu a politických diskusí. Stala se tématem, které hluboce rozděluje společnost, vyvolává v mnoha lidech strach, ovlivňuje politické dění a volební kampaně i výsledky, a které také výrazně otřáslo jednotou Evropské unie. V posledních dvou letech nicméně počet žadatelů o azyl v EU klesl téměř na úroveň před krizí a téma tak pomalu ustupuje do pozadí. Nedostatek pracovní síly a malá nezaměstnanost však v České republice vedou k rychle vzrůstajícímu počtu zahraničních pracovníků, jejichž integrace přináší nové výzvy pro naši společnost.

Jak se tyto změny projevují v současné diskusi o migraci? Jaký obraz o ní nám nyní média poskytují, co to pro naši společnost znamená a jak to ovlivňuje migrační a integrační politiku naší země? Jak téma figurovalo v kampani před volbami do Evropského parlamentu, které se konají na konci května?

O těchto a dalších otázkách budou diskutovat Radha Sarma Hegde – vědkyně z oblasti médií, kultury a komunikace z NYU, Grigorij Mesežnikov – ředitel slovenské organizace Institut pro veřejné otázky a editor publikace Phantom Menace: The Politics and Policies of Migration in Central Europe, která bude v rámci debaty představena, Eva Valentová ze Sdružení pro integraci a migraci, která je autorkou jedné z kapitol, a Adéla Jurečková z Člověka v tísni, jež představí jejich současný výzkum mediálního obrazu migrace v ČR.

Diskusi bude moderovat Daniela Vrbová z ČRo Plus, která byla dlouholetou redaktorkou pořadu Zaostřeno na cizince.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

23duben úterý 19:00

Čerstvé vtípečky v Myslíš? – Stand-up open mic

, Myslíš?, Skořepka 354/3, 110 00 Staré Město Ostatní

Ubytování v okolí akce Obraz migrace a...

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (348 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (675 metrů)

ValentinskaPraha (744 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (288 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (174 m)