Zlomky – Pocta René Roubíčkovi

Zlomky – Pocta René Roubíčkovi

Adresa:

Praha 1, Tržiště 370/5

Termín: 12.4.2019 12.5.2019
Vstupné:

Zdarma

12dub - 12kvě celý den

Žánr: výstavy


První výročí úmrtí jednoho z nejvýznamnějších umělců české sklářské výtvarné scény Reného Roubíčka připomene výstava Zlomky, na které bude vystavena mimo jiné část Roubíčkovy unikátní světelné plastiky zachráněné z pasáže budovy Praha City Center. Výstava bude k vidění v malostranské galerii Millennium od 12.4. do 12.5.

 Vystaveny zde budou díla Bohumila Eliáše staršího, který se svou mnohotvárnou originální tvorbou zapsal do českého a světového kontextu uměleckého skla 20. století jako nezaměnitelná autorská osobnost, Jiřiny Žertové, jež je jednou z nejvýraznějších postav současného sklářského výtvarnictví v České republice, Dany Zámečníkové, Jaromíra Rybáka a Bohumila Eliáš mladšího. Jedinečnou součástí výstavy bude část Roubíčkovy světelné plastiky, kterou se podařilo za složitých okolností zachránit.

 Světelná plastika byla instalována v polovině devadesátých let do nově postavené budovy Praha City Center (PCC), jejíž vznik nebyl jednoduchý. Budova totiž stojí na místě bývalého neobarokního čtyřpatrového Špačkova domu z roku 1903, který byl v roce 1993 za sporných okolností a nesouhlasu odborné veřejnosti zdemolován. Roubíčkova světelná plastika byla zavěšena na stropě pasáže nové budovy a dosahovala délky přes 20 metrů. Na přelomu roku 2014/2015 nový majitel celý objekt rekonstruoval a v té souvislosti plastiku demontoval, její část se však díky úsilí mnoha osob podařilo zachránit a nyní bude po skoro pěti letech opět k vidění a přístupná veřejnosti.

 „ Jsme velmi rádi, že máme možnost podílet se na záchraně takto významného sklářského díla a představit alespoň jeho část v novém kontextu “ říká majitel galerie Adam Hoffmeister. Osud další části osvětlení není zcela zmapován a bude zajímavé, zda se najde nové uplatnění pro zachráněné části plastiky.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

14čer - 31procelý den

Andy Warhol

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

14kvě - 15kvěcelý den

1dub - 31procelý den

Alfons Mucha

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

Ubytování v okolí akce Zlomky – Pocta René...

The Golden Wheel HotelPraha (336 metrů)

Restaurant a hotel NebozízekPraha (637 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (969 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Pražský hrad Pražský hrad Praha 1 (423 m)
Katedrála sv. Víta Katedrála sv. Víta Praha 1 (458 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (746 m)