Jiří Zerzoň: Proměny v Moravskoslezském kraji

Adresa:

Praha 1, Ostrovní

Termín: 4.11.2011 18.11.2011

4lis - 18lis celý den

Žánr: výstavyfotografie


K zamyšlení nad aktuální tématikou sociálně vyloučených lokalit v ČR vybízí výstava patnácti velkoformátových fotografií Jiřího Zerzoně nazvaná Proměny v Moravskoslezském kraji. Na piazzettě Národního divadla proběhne výstava pod záštitou vládní zmocněnkyně pro lidská práva Moniky Šimůnkové a ministra pro místní rozvoj České republiky Kamila Jankovského. K vidění bude od 4. do 18. listopadu.

„Vždy mě zajímaly osudy lidí a jejich životní příběhy. Navíc se mi líbí koncept vzájemné spolupráce všech zúčastněných, který motivuje a pomáhá. Jen díky tomu mohly vzniknout fotografie, které Proměny dokumentují,“ uvádí Jiří Zerzoň.  Fotografie přibližují život obyvatel v některých sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje. Jde o lidi, kteří dokázali změnit prostředí, ve kterém žijí, a to nejen díky svému odhodlání, ale také díky pomoci ostatních. „Dobrým příkladem může být naše společná práce na Liščině, která ukázala, že problémy sociálně vyloučených lokalit se nedají řešit bez aktivního zapojení lidí, kteří tam bydlí. A musím říci, že odhodlání místních obyvatel Liščinu vyčistit a zkrášlit bylo větší, než jsme si před zahájením projektu dokázali představit. Nyní před námi stojí úkol současný stav nejen udržet, ale aplikovat zkušenosti získané z tohoto projektu i v dalších lokalitách,“ uvedl Stanislav Svoboda, ředitel pro vládní vztahy realitní skupiny RPG Real Estate, která v lokalitě vlastní řadu bytových domů.

Výstava ostravského fotografa připomíná, že nejdůležitější je chuť něco změnit a potřeba vzájemně spolupracovat. Základem této spolupráce je zapojení všech, kteří mohou k řešení problému jakkoli přispět, stejně jako přímé zapojení samotných obyvatel lokalit. „Liščina je důkazem toho, že ne vždy se lidé v sociálně vyloučených lokalitách chovají tak, jak si většinou představujeme. Tady vidíme, že i lidé v těchto lokalitách mají zájem o to, aby žili důstojně. Díky dobré spolupráci nájemníků a všech partnerů i díky dobrému hospodaření vlastníka bytů můžeme tuto zkušenost předávat dál jako stimul k dalším a stále větším změnám. Lokalita, která měla špatnou pověst, postupně vzkvétá a my vidíme, že naše práce má smysl,“ doplnil předseda občanského sdružení Vzájemné soužití Kumar Vishwanathan.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

14čer - 31procelý den

Andy Warhol

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

14kvě - 15kvěcelý den

1dub - 31procelý den

Alfons Mucha

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

Ubytování v okolí akce Jiří Zerzoň: Proměny...

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (402 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (704 metrů)

ValentinskaPraha (775 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (116 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (355 m)