Výstava Zlatého Fondu české fotografie

Výstava Zlatého Fondu české fotografie

Adresa:

Praha 13, Seydlerova 2835/4

Termín: 11.4.2019 12.5.2019
Vstupné:

80 Kč, snížené 40 Kč

11dub - 12kvě celý den

Žánr: výstavyumění fotografie praha jarní výstavy


Přes 200 českých předních autorů sdružuje Zlatý fond Národního muzea fotografie. Všichni členové unikátní sbírky Zlatého fondu věnovali na začátku milénia jednu fotografii, která reprezentuje jejich tvorbu. Výstava Zlatý Fond Národního muzea fotografie – výběr I. zahájí sérii výstav této sbírky. 

Galerie Czech Photo Centre představí fotografie 74 fotografů a fotografek, mezi vystavenými jsou například Vladimír Birgus, Gabina Fárová Jaroslav Kučera, Robert Vano, Dagmar Hochová, Karel Cudlín, Maria Kudasová a mnoho dalších.

Začátkem výstavy dojde k uložení fotografií Zlatého fondu v prostorách moderního archivu Czech Photo Centre. Navazujeme na původní myšlenku uchování dědictví fotografie pro budoucí generace. Otevíráme „Zlatý fond II.“, který pokračuje ve stejné filozofii. Rádi bychom oslovili aktivní profesionální fotografy, aby se stali součástí této unikátní sbírky. Našim cílem není fotografie zakonzervovat a nechat ležet hluboko v archivu, ale naopak opakovaně představovat kolekci nebo její části co nejširší veřejnosti.

Současně s realizací projektu Národního muzea fotografie (NMF) jako jedinou institucí v České republice, která se má výhradně zabývat záchranou kulturního dědictví fotografie vzniká myšlenka podpory tohoto projektu ze strany současných českých profesionálních fotografů. Autorem tohoto projektu, později nazvaným Zlatý fond NMF (ZF NMF) je Ivo Gil.

Idea projektu předpokládala, že každý z oslovených autorů věnuje jednu originální výstavní zvětšeninu ve sbírkové kvalitě. Fotografie budou jednotně adjustovány do rámů 70 x 100 cm a stanou se trvalým exponátem výstavní kolekce NMF Fotografové byli ve svém daru omezeni pouze tímto rozměrem.

Vytvoření sbírky bylo rozděleno na tři etapy. V první etapě v roce 2002 bylo osloveno 154 tuzemských + 25 žijících autorů v zahraničí. K první uzávěrce v roce 2002 darovalo své fotografie 87 fotografů. Tyto snímky byly vystaveny ve výstavních prostorách Okresního muzea v Jindřichově Hradci od 22. června do 28. července 2002. V druhé etapě, která proběhla v roce 2003, darovalo své fotografie 42 fotografů a ve třetí etapě v roce 2004 darovalo své fotografie 91 fotografů.

Soubor darovaných fotografií je velmi různorodý jak žánrově, tak svou datací. Je kolekcí 220 přístupů, 220 názorů, 220 fotografů. V současnosti jsou ve sbírce ZF NMF autorské fotografie, např. od E. Fukové, J. Lukase, V. Chocholy, L. Postupy, J. Parika, M. Hucka, D. Hochové, M. Luskačové, J. Štreita, J. Saudka, A. Kratochvila, J. Koudelky, J. Bárty, A. Malého, J. Malého, R. Vana, D. Šimánka, G. Fárové, V. Uhra, P. Štechy, i. Gila L. Barana, M. Stibora, K. Kuklíka, J. Prokopa, J. Reča, J. Pohribného, K. Beneše, a dalších fotografů.

 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

O akci jsme již napsali...

Galerie a muzea v Praze Akce v MČ Praha 13

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Výstava Zlatého Fondu...

Volcano Spa HotelPraha (545 metrů)

Villa Seven HillsPraha (4.2 km)

Villa St. TropezPraha (4.2 km)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Pražský hrad Pražský hrad Praha 1 (5.9 km)
Katedrála sv. Víta Katedrála sv. Víta Praha 1 (5.9 km)
Hermitage Hotel Prague Hermitage Hotel Prague Praha 2 (5.5 km)