Týden umění 2019

Týden umění 2019

Adresa:

Praha

Termín: 22.4.2019 28.4.2019

22dub - 28dub celý den

Žánr: umění festival výstava zdarma praha jarní výstavy


Druhý ročník festivalu Týden umění se uskuteční ve dnech 22. až 28. dubna 2019. V rámci festivalu proběhne kolem stovky vernisáží, setkání s umělci, komentovaných prohlídek a dalších doprovodných akcí. 

Týdne umění se účastní jak přední muzea umění, v čele s Národní galerií a Uměleckoprůmyslovým museum, výstavní síně od Galerie Rudolfinum po MeetFactory, tak i komerční galerie a aukční síně. Programová nabídka se zaměřuje na nejrůznější aspekty světa výtvarného umění, a to jak časově a tematicky, tak z hlediska formy. Součástí programu jsou akce věnované starému umění a starožitnostem, klasické moderně i nejsoučasnějšímu umění. Debaty, přednášky a semináře se budou týkat sběratelství, restaurování, produkce výstav či trhu s uměním.

Festival se snaží upozornit na širokou škálu doprovodných programů, které muzea a galerie pro své návštěvníky připravují. Mottem letošního ročníku je sousloví „ušlechtilé radosti“. Jde o citát z petice, kterou kulturní veřejnost právě před sto lety protestovala proti vystěhování Obrazárny Společnosti vlasteneckých přátel umění a zabrání budovy Rudolfina pro poslaneckou sněmovnu: „Vyhoštěním sbírek Společnosti (...) pozbyla by však také celá česká veřejnost na dobu nejméně jednoho desetiletí možnosti, používati jich k různým účelům vzdělávání, vědy, i třeba jen ušlechtilé radosti. Je otázkou věru uvážení hodnot, zdali v době všeobecného materialismu a honby za požitkem, poskytovaných v kinech, operetách a  prostředky ještě podřízenějšími, měla by býti jedna z nejušlechtilejších příležitostí ku pěstění krasocitu a zjemnění povah na tak dlouhou dobu úplně z tohoto vlivu vyloučena.“

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

O akci jsme již napsali...

Hudební kluby v Praze Akce v MČ Praha

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Týden umění 2019

Royal Court ApartmentsPraha (545 metrů)

Royal Court HotelPraha (781 metrů)

Žižkovská televizní věžPraha (1 132 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Žižkovská věž Žižkovská věž Praha 3 (1 124 m)
Novoměstská radnice v Praze Novoměstská radnice v Praze Praha 2 (1 212 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (1 535 m)