Marcel Duchamp / Předpona našeho času

Marcel Duchamp / Předpona našeho času

Adresa:

Praha 1, Národní 30

Termín: 19.3.2019 24.3.2019
Vstupné:

40 Kč, snížené 20 Kč

19bře - 24bře celý den

Žánr: výstavyumění praha jarní výstavy


Ve dnech 19. 3. – 24. 3. 2019 si v galerii Václava Špály připomeneme mimořádným projektem ojedinělou výstavu Marcela Duchampa, která zde probíhala přesně před 50 lety.

21. 3. 1969 se ve Špálově galerii otevřela výstava umělce, který ve dvacátém století zásadně změnil paradigma i smysl vizuálního umění. Výstavu připravil Jindřich Chalupecký, významný český výtvarný a literární teoretik a kritik, esejista, historik umění, a představil tak poprvé a naposledy v České republice díla Marcela Duchampa. Ten byl již sice v té době skoro půl roku po smrti, přesto byla jeho výstava pro zdejší malé, avšak dychtivé umělecké prostředí podstatná a průlomová.

Všichni dnes známe jméno Duchamp, jež by se však asi už nemělo ani vyslovovat, neboť do svého vyslovení nutně strhává veškerou současnou progresivitu a tím ji zároveň umlčuje.

Píše se rok 2019 a ve Špálově galerii se jeho jméno po padesáti letech opět objevuje… Zpřítomňuje se v prázdnotě galerijního prostoru… Když ale mluvím o prázdnotě, nemám na mysli nicotu, ale spíše neomezený potenciál pro cokoli: cokoli se může objevit, změnit, zmizet. Vědomí otevřenosti, které lidé zakoušejí, když nechají mysl volně spočívat, bývá nazýváno prázdnotou. A protože podstatou naší mysli je prázdnota, jsme nadáni schopností zažívat potenciálně neomezenou škálu myšlenek, pocitů a vjemů. Dokonce i neporozumění prázdnotě je jev, vyvstávající z prázdnoty.

Jiří David

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Marcel Duchamp /...

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (562 metrů)

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (571 metrů)

The Emblem HotelPraha (597 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Staroměstské náměstí Staroměstské náměstí Praha 1 (497 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (120 m)