Tibetský večer - Praha

Tibetský večer - Praha

Adresa:

Praha 4, Táborská 30

Termín: 11.3.2019

11březen pondělí 17:00

Žánr: ostatní akceTibet


Již v pátek 8. března od 11 hodin proběhne vyvěšení Tibetské vlajky před Nuselskou radnicí, samostatný Tibetský večer se bude konat v pondělí 11. března od 17 hodin ve velkém sále Nuselské radnice. Vstup na Tibetský večer a celý program je zdarma.

Tibetský večer 11. března 2019 od 17 hodin

Výstava tibetského písma – podívejte se, jak vypadá tibetská abeceda. Vytvoření tibetského písma je připisováno tibetskému učenci Thönmi Sambhótovi, který působil v 7. století na dvoře Songcän Gampa jakožto jeden z ministrů.

Promítání filmů a diskuze - Útěk přes Himaláj (2000, 30min) a Na druhé straně Himaláje (2006, 45min).
- Útěk přes Himaláj je neobyčejně strhující dokument zachycující tvrdou realitu tibetských dětí, které jejich matky posílají na nebezpečný a často smrtelný pochod přes Himaláj do Nepálu, aby jim daly šanci na školní vzdělání v tibetštině a život ve své vlastní kultuře, ke kterému v dnešním Tibetu nemají přístup.
- Pokračováním je film „Na Druhé straně Himálaje“, který ukazuje život šesti dětí o pět let později v tibetské exilové vesnici Tibetan Children Village v indické Dharmasale.

Ochutnávka tibetského jídla - Ochutnat můžete klasický tibetský čaj, momo knedlíčky, masalu a Tsampa koule. Základem tibetského jídelníčku je mouka z praženého ječmene (tib. campa). Po přidání jačího másla, čaje nebo horké vody se v misce vytvarují malé kuličky, které se mohou také ochutit sušeným sýrem.
Přednáška o tibetském odívání – poznejte tradiční tibetské odívání a jeho význam.

Kreativní dílna pro děti – přijďte si vyrobit tibetské papírové praporky pro štěstí. Tibetské modlitební praporky „lungty“ roznášejí po větru mantry pro štěstí všech bytostí. Praporky si můžete sami snadno vyrobit vnaší výtvarné dílně.

Partnerem a spolupořadatelem akce je Občanské sdružení Lungta. Lungta se snaží zpřístupňovat české veřejnosti pravdivé informace o situaci v Tibetu, o tibetské kultuře a tibetském buddhismu. Základním informačním zdrojem, který Lungta vydává, je systém TIBINFO na Internetu (www.tibinfo.cz). Za zapůjčení filmů děkujeme spolku „Most pro Tibet“.

Akce se koná pod záštitou Petra Štěpánka, starosty MČ Praha 4 (Praha 4 sobě/zelení),

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Praha 4 Akce v MČ Praha 4

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Tibetský večer - Praha

Union Hotel PraguePraha (1 134 metrů)

Royal Court HotelPraha (1 146 metrů)

Royal Court ApartmentsPraha (1 438 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Žižkovská věž Žižkovská věž Praha 3 (2.2 km)
Hermitage Hotel Prague Hermitage Hotel Prague Praha 2 (1 695 m)